KOMMENTARER

Krigen i Ukraina

Deltaker og dommer i samme krig

Krigen i Ukraina er en forsvarskrig. Men det er også en krig om våre vestlige verdier. Derfor kan ikke Ukraina tape, skriver Morten Strand.

FINN GRAFF: Tegning, Finn Graff
FINN GRAFF: Tegning, Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj kom i går med en av sine formanende advarsler. Han sa at slaget i industribyen Sievjerodonetsk, med sine opprinnelig litt over 100 000 innbyggere er det han kaller episenteret for krigen i Donbas. Donbas er fylkene Luhansk og Donetsk helt øst i Ukraina, som den russiske presidenten Vladimir Putin har forpliktet seg til å erobre. Men der ukrainerne slåss som løver, og både lider store tap, og påfører russerne store tap.

Krigen har i flere uker bølget fram og tilbake i denne tidligere så unnselige byen. For Putin er det blitt «umulig» å ikke ta byen. For Zelenskyj er det nesten like «umulig» å tape den. Byen kan altså bli definerende for hele krigen i Øst-Ukraina. En krig som Ukraina også kjemper på Vestens vegne, og som derfor er en krig som Vesten ikke kan tillate Ukraina å tape. Det er vi - Vesten - som med vår støtte av våpen og penger, langt på vei vil avgjøre krigen i Ukraina. Spørsmålet er om vi vil ta på oss det ansvaret dette innebærer.

Krigen i Øst-Ukraina har blitt en stillingskrig og etter hvert en utmattelseskrig. Etter at Russland - i hvert fall i denne omgang - ga opp å ta hovedstaden Kyiv og den nest største byen Kharikiv, kastet de alle sine styrker inn i slaget om Donbas fra midten av april. Siden da har de erobret et område på 450 kvadratkilometer, et område like stort - eller snarere lite - som Oslo, og bare litt mer enn en dråpe i havet i den store ukrainske geografien. Erobringene er noen landsbyer og grøderike jorder, men langt fra det militære gjennombruddet som Putin hadde forestilt seg og bestilt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer