Demokratisk overskudd

TORE SYVERT HAGA

i Studenter mot EU i Oslo, mener jeg snur tingene påhodet i min kronikk i Dagbladet 31.8. Jeghevdet at EU representer en reparasjon av det demokratiske underskuddetnasjonalstatene maktesløse ved å innføre de fire friheter. Men en kan velikke skylde EU for at Russland, New Zealand, Australia, store deler avAsia og Amerika fører en neoliberal økonomisk politikk? Den økonomiskeglobalisering rammer, som ordet sier, globalt. Det er imidlertid bare iEuropa at landene har slått seg sammen og etablert institusjoner som girfolkevalgte innflytelse. Her har en mulighet til politisk styring overutviklingen - til å komme i politisk inngrep med den økonomiske globaliseringen.Den andre feiltagelsen til Haga er påstanden om at EU hargrunnlovsfestet de fire friheter. Selvsagt er det mye som mangler på at EUer en velferdsstat, men å snakke om grunnlovsfesting av de fire friheterer direkte misvisende når en ikke i samme åndedrag påpeker at disse balanseres av etsett av menneskerettigheter, herunder sosiale rettigheter (Jfr.Grunnlovstraktens del II). Det er jo derfor mange konservative ogny-liberalister er mot den nye grunnlovstraktaten. De ser den somreinspikka sosialisme!Endelig er Haga enig i at demokrati innebærer at en skal kunne velge en annen politikk.

MITT POENG

er at EU har opprettet institusjoner sommuliggjør en alternativ politikk- dersom den politiske vilje var til stede. Parametrene som den Europeisk Sentralbanken skal styre etter er satt av politikerne og kan endres avdem.

I EU som i nasjonalstaten Norge avhenger den konkrete politikken av hvem som sitter med makta, men mens norske parlamentarikere bare kan værepassive tilskuere til utviklingen har EU parlamentarikerne muligheter tilå gjøre noe med den. Det er forskjellen. Derfor begrepet demokratisk overskudd.

annonse

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.