DEBATT

Polen:

Demonterer rettsstaten

Situasjonen i Polen er nå verre enn noen gang. Domstoler og påtalemyndigheter er politisk styrt på alle nivåer, inkludert Høyesterett som avgjør om valg er gyldig eller ugyldig.

TRUES: Ytringsfrihet og pressefrihet trues fundamentalt etter at lokale aviser ble kjøpt av det statseide oljeselskapet Orlen samtidig som regjeringen forsøker å overta den siste uavhengige TV-stasjonen i Polen, TVN, skriver innsenderne. Foto fra en støttedemonstrasjon for TVN i Warszawa 10. august: Janek Skarzynski / AFP / NTB
TRUES: Ytringsfrihet og pressefrihet trues fundamentalt etter at lokale aviser ble kjøpt av det statseide oljeselskapet Orlen samtidig som regjeringen forsøker å overta den siste uavhengige TV-stasjonen i Polen, TVN, skriver innsenderne. Foto fra en støttedemonstrasjon for TVN i Warszawa 10. august: Janek Skarzynski / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En ny regjering skal dannes i Norge. Den må ta stilling til et akutt spørsmål om europeisk samarbeid som ikke handler om ja eller nei til EU eller EØS-avtalen: Skal Norge fryse (utsette) alle overføringer av EØS-midler til den polske stat?

ICJ-Norge (Den Internasjonale Juristkommisjonen) mener definitivt ja, se brev til de politiske partier på Stortinget og til regjeringen ved utenriksdepartementet.

Hovedbegrunnelsen er at den polske stat kontinuerlig krenker EØS-avtalen overfor Norge ved ikke å respektere de grunnleggende rettsstatsforutsetningene som det europeiske samarbeidet bygger på. Norske borgere og bedrifter vil ikke kunne regne med å få rettferdig behandling i politisk styrte domstoler. Internasjonalt justissamarbeid med Polen kan snart bryte sammen i Europa.

Det er nå kommet til et punkt hvor det vil være uforsvarlig å fortsette utbetalingene til det polske PiS-regimet. Et klart unntak bør gjøres for direkte overføringer til den uavhengige polske Batory-stiftelsen, som fordeler ca. sju prosent av de samlede overføringer av EØS-midler til det polske sivilsamfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer