DEBATT

Polen:

Demonterer rettsstaten

Situasjonen i Polen er nå verre enn noen gang. Domstoler og påtalemyndigheter er politisk styrt på alle nivåer, inkludert Høyesterett som avgjør om valg er gyldig eller ugyldig.

TRUES: Ytringsfrihet og pressefrihet trues fundamentalt etter at lokale aviser ble kjøpt av det statseide oljeselskapet Orlen samtidig som regjeringen forsøker å overta den siste uavhengige TV-stasjonen i Polen, TVN, skriver innsenderne. Foto fra en støttedemonstrasjon for TVN i Warszawa 10. august: Janek Skarzynski / AFP / NTB
TRUES: Ytringsfrihet og pressefrihet trues fundamentalt etter at lokale aviser ble kjøpt av det statseide oljeselskapet Orlen samtidig som regjeringen forsøker å overta den siste uavhengige TV-stasjonen i Polen, TVN, skriver innsenderne. Foto fra en støttedemonstrasjon for TVN i Warszawa 10. august: Janek Skarzynski / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En ny regjering skal dannes i Norge. Den må ta stilling til et akutt spørsmål om europeisk samarbeid som ikke handler om ja eller nei til EU eller EØS-avtalen: Skal Norge fryse (utsette) alle overføringer av EØS-midler til den polske stat?

ICJ-Norge (Den Internasjonale Juristkommisjonen) mener definitivt ja, se brev til de politiske partier på Stortinget og til regjeringen ved utenriksdepartementet.

Hovedbegrunnelsen er at den polske stat kontinuerlig krenker EØS-avtalen overfor Norge ved ikke å respektere de grunnleggende rettsstatsforutsetningene som det europeiske samarbeidet bygger på. Norske borgere og bedrifter vil ikke kunne regne med å få rettferdig behandling i politisk styrte domstoler. Internasjonalt justissamarbeid med Polen kan snart bryte sammen i Europa.

Det er nå kommet til et punkt hvor det vil være uforsvarlig å fortsette utbetalingene til det polske PiS-regimet. Et klart unntak bør gjøres for direkte overføringer til den uavhengige polske Batory-stiftelsen, som fordeler ca. sju prosent av de samlede overføringer av EØS-midler til det polske sivilsamfunnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.