KOMMENTARER

Den autoritære fristelsen

Antall autoritære stater vokser og de blir mer aggressive og risikovillige. Globalt er demokratiet markant svekket, skriver John O. Egeland.

FRISTELSEN VOKSER: Også i vår del av verden vokser den autoritære fristelsen. Den næres av mange faktorer, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Torstein Bøe / NTB REUTERS/Jason Lee TPX IMAGES OF THE DAY
FRISTELSEN VOKSER: Også i vår del av verden vokser den autoritære fristelsen. Den næres av mange faktorer, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Torstein Bøe / NTB REUTERS/Jason Lee TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Forskere i mange land tar årlig temperaturen på den globale politiske utviklingen. Blant faktorer som måles er ytringsfriheten, rettsstaten, hvor frie politiske valg er, likestilling, sivilsamfunnet, polarisering, korrupsjon og økonomiske og sosiale forskjeller. Hovedtendensen i alle slik indekser er lik: Autoritær og totalitær politikk er på fremmarsj, demokratiet er i rask retrett.

En av de mest omfattende målingene av demokratiets globale situasjon, foretas av Varieties of Democracy som har base ved universitetet i Gøteborg. Databasen omfatter 202 land og har bidrag fra 3700 forskere og rapportører. Rapporten for 2022 er dyster lesning. I 2021 var utbredelsen av demokrati tilbake til nivået i 1989, året Berlinmuren falt og sovjetimperiet gikk i oppløsning. 30 års utvikling av folkestyre og menneskerettigheter er visket ut. 70 prosent av verdens befolkning - 5,4 milliarder mennesker - lever nå i ufrie stater eller diktaturer.

For drøyt ti år siden levde mer enn femti prosent av av verdens befolkning i demokratier. I dag er det mindre enn tretti prosent, og det gjelder når vi legger til grunn svake krav til hva som regnes som et demokrati. Landene som karakteriseres som fullt utviklede «liberale demokratier» er ikke flere enn 34, og i disse bor bare tretten prosent av jordens befolkning. En viktig årsak til svekkelsen er at verdens største demokrati, India, ikke lenger oppfyller kravene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.