Karsten Warholm Folkets Idrettspris 2021

Den beste noensinne

Aldri har Folkets Idrettspris gått til en utøver som har prestert noe så stort. Så har da også alt vært planlagt de siste sju sesongene.

DET STØRSTE ØYEBLIKKET: Karsten Warholm ser rekordtida og river i stykker trøya i glede over vanvittige 45, 94 i OL-finalen. Nå er han stemt fram som vinner av Folkets Idrettspris. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DET STØRSTE ØYEBLIKKET: Karsten Warholm ser rekordtida og river i stykker trøya i glede over vanvittige 45, 94 i OL-finalen. Nå er han stemt fram som vinner av Folkets Idrettspris. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DA vi i Dagbladet for første gang skulle dele ut Folkets Idrettspris, fikk jeg et passe kontant møte med det norske sportspublikummet. Året var 1990, og noen måneder før hadde jeg skrevet ut en sykemelding for norsk skøytesport på sviktende grunnlag:

- Kort hyggestund for skøytesporten, var tittel på kommentaren om VM det året. Unge Johann Olav Koss var blitt mester, mens ellers var det lite som minnet om en sport med en stor norsk framtid. Det var jo altfor få norske unger som gikk på lengdeløpsskøyter.....

Et drøyt halvår seinere var hundretusener av nordmenn ikke i tvil om at Koss var landets beste idrettsutøver. Unggutten vant avstemningen klart. Skøytesporten var så visst ikke avskrevet i Norge.

Seinere kom eventyret under Lillehammer-OL, og skøyteløperen Johann Olav Koss ble en av de flotteste historiene om en norsk sportshelt. Først for den vanvittige stemningen i skøytehallen, men mest fordi han brukte de tre gullene sine til å endre livene for andre.

Med arbeidet for å hjelpe alle unger til å få leke, nådde Johann Olav Koss verden rundt med idretten sin.

Akkurat som årets vinner nå blir omfavnet som klodens fremste atlet, og skjønner at den posisjonen forplikter.

Live-published photos and videos via Shootitlive

MER enn de fleste har Karsten Warholm forstått hva som skal til for å spre glede med idretten sin. Når han samtidig presterte et løp i OL som verden aldri har sett maken til, var det ingen tvil om hvem som måtte vinne Folkets Idrettspris:

  • Karsten Warholm er suverent årets mest populære norske utøver.

Det er tredje gang han vinner denne tradisjonsrike kåringen, men aldri har valget vært lettere for folk enn nå.

Den utrolige verdensrekorden fra sommerlekene i Tokyo står seg i alle slags kåringer av sportshelter.

FOR 45,94 på 400 meter hekk sprenger grensene. Karsten Warholm er ikke lenger bare vår mann. Det som skjedde den augustdagen var en verdensbegivenhet:

- Det beste løpet i OLs historie, meldte CNN.

Den rosen var en samstemt vurdering i det internasjonale friidrettsmiljøet, men få forklarte denne nye superrekorden bedre enn han som ble nummer to i OL-finalen:

- Hva skal jeg si, sukket en sjokkert Rai Benjamin rett etter at denne unge, glitrende talentfulle amerikaneren selv hadde løpt sitt livs løp

- Hvis du på forhånd hadde fortalt meg at jeg ville løpe på 46,17 og bli slått, ville jeg vel ha klint til deg og bedt deg pelle deg ut av rommet mitt, fortalte han og la noe mer diplomatisk til:

- Jeg er glad for å være en del av historien.

DER og da skjedde det bare Karstens nærmest trodde skulle være mulig. Med Warholm og Benjamin var 400 meter hekk på forhånd utpekt som OLs største øvelse, men ingen snakket høyt om at vinneren ville bryte 46-grensa. Det var for fort selv i fantasien.

Men så var det de to fantastene da; treningskameratene Karsten Warholm (25) og Leif Olav Alnes (64) som i sju år sammen har tatt den tidligere tikjemperens nye karriere steg for steg til dette historiske OL-gullet.

Et par måneder før så de på klokka hva som kunne komme.

FOR i det første stevnet på Bislett tidlig i juni knuste Karsten verdensrekorden på den odde distansen 300 meter hekk. Selve tida 33,26 hadde ingen rundt banen noe forhold til; bortsett fra trener Leif Olav Alnes.

Han var for muligens første gang i sitt liv tilnærmet målløs:

- Det var, .....det var.......et enormt løp, snublet han fram til NRK rett etter løpet.

Mannen som nærmest til daglig klokker av Karsten Warholm, var sjokkert. At gutten hans hadde utviklet kraft og teknikk til å løpe fort så tidlig i sesongen, gjorde at deres egne forventninger til OL ble større enn noen ante.

GJENGANGER: Det betyr fortsatt mye for Karsten Warholm å vinne priser. -Å gjenta suksess er kanskje vanskeligere enn folk tror, mange synes nok det her livet blir ensidig. Video: Ragna Kristine Sandholt / Lars Eivind Bones Vis mer

SÅNN var rekordløpet planlagt, men rekordtida traff dem begge voldsomt.

Det viser bildene fra olympiastadion med Karsten som reiv av seg trøya i glede, og den munnrappe treneren som på nytt fomlet med ordene før han fant sitt sanne jeg:

- Jeg tror det er vanskelig å bruke for store ord om bragden. Jeg tror ikke vi kommer til å se mange sånne i min levetid. Jeg er jo ganske gammel og har en fot i graven, sa Leif Olav Alnes.

Nå ja; han rakk i hvert fall å oppleve at utøveren hans ble stemt fram til seier i det norske folkets idrettspris.

Med et løp som ble noe langt mer enn en kort hyggestund.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer