I sju av ti partnerdrap er det registrert partnervold før drapet. I fem av ti partnerdrap er det registrert mer enn fem voldsepisoder. Det ble registrert drapstrusler i tre av ti partnerdrap, og seks av ti gjerningspersoner og sju av ti offer hadde søkt hjelp før drapshandlingen skjedde.
Dette er den brutale virkeligheten som partnerdrapsutvalget har hatt som bakteppe for sitt arbeid de siste tre åra. Utvalgets oppdrag har vært å avdekke om, i hvilken grad, og på hvilken måte det har forekommet systemsvikt i forkant av partnerdrap. Nå har utvalget levert sin utredning, og med den en rekke anbefalinger som kan bidra til at framtidige partnerdrap kan forebygges og forhindres.
Utvalget finner blant annet at de fleste partnerdrapene skjedde etter ett eller flere forvarsler. Det var partnervold før drapet i alle de 19 sakene utvalget gjennomgikk. Familievold var et tema i kontakten med politi og annet hjelpeapparat i 15 saker. Det var en rekke utfordringer ved kontakten med hjelpeapparatet og ved hjelpeapparatets håndtering av sakene.
Politi og andre instanser i hjelpeapparatet iverksatte dessuten ikke tidsnok forebyggende tiltak som kunne redusert risikoen for alvorlig partnervold og partnerdrap. Dette til tross for at politi og annet hjelpeapparat har en rekke slike tiltak tilgjengelig.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger