DEBATT

Partnerdrap

Den brutale virkeligheten

Hvert fjerde drap i Norge er partnerdrap. Siden år 2000 har 156 kvinner og 18 menn blitt drept av sin partner. Mens antall drap har gått ned, har antallet partnerdrap holdt seg stabilt. Tiden er overmoden for å ta grep.

VARSLEDE DRAP: Mange av partnerdrapene er varslede drap som kunne ha vært forhindret. Heldigvis finnes det tiltak for forebygging, men det er på høy tid at de tas i bruk, skriver kronikkforfatterne. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
VARSLEDE DRAP: Mange av partnerdrapene er varslede drap som kunne ha vært forhindret. Heldigvis finnes det tiltak for forebygging, men det er på høy tid at de tas i bruk, skriver kronikkforfatterne. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I sju av ti partnerdrap er det registrert partnervold før drapet. I fem av ti partnerdrap er det registrert mer enn fem voldsepisoder. Det ble registrert drapstrusler i tre av ti partnerdrap, og seks av ti gjerningspersoner og sju av ti offer hadde søkt hjelp før drapshandlingen skjedde.

Dette er den brutale virkeligheten som partnerdrapsutvalget har hatt som bakteppe for sitt arbeid de siste tre åra. Utvalgets oppdrag har vært å avdekke om, i hvilken grad, og på hvilken måte det har forekommet systemsvikt i forkant av partnerdrap. Nå har utvalget levert sin utredning, og med den en rekke anbefalinger som kan bidra til at framtidige partnerdrap kan forebygges og forhindres.

Utvalget finner blant annet at de fleste partnerdrapene skjedde etter ett eller flere forvarsler. Det var partnervold før drapet i alle de 19 sakene utvalget gjennomgikk. Familievold var et tema i kontakten med politi og annet hjelpeapparat i 15 saker. Det var en rekke utfordringer ved kontakten med hjelpeapparatet og ved hjelpeapparatets håndtering av sakene.

Politi og andre instanser i hjelpeapparatet iverksatte dessuten ikke tidsnok forebyggende tiltak som kunne redusert risikoen for alvorlig partnervold og partnerdrap. Dette til tross for at politi og annet hjelpeapparat har en rekke slike tiltak tilgjengelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer