KOMMENTARER

USAs nye president

Den ekstreme sentristen

Det er ikke noe ytterliggående ved USAs nye president, Joe Biden. Annet enn hans dramatiske livshistorie, skriver Morten Strand.

KLAR TIL KAMP: Joe Biden etter at valgseieren var klar, her i hjembyen Wilmington natt til fredag. Foto: AFP / NTB
KLAR TIL KAMP: Joe Biden etter at valgseieren var klar, her i hjembyen Wilmington natt til fredag. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Knapt noen er en tydeligere kontrast til president Donald Trump enn hans etterfølger, Joe Biden. Der Trump er en bølle, er Biden en høflig og medfølende mann. Der Trump er i den ekstreme enden på skalaen av egoisme og selvopptatthet, så har Biden en velutviklet evne til å se andre mennesker og perspektiver. Der Trump er ytterst vulgær og en notorisk løgner, er Biden en anstendig og ærlig mann. Der Trump er en ekstremist er Biden en ekstrem sentrist.

Og selv bikkja Biden tar med til Det hvite hus forteller en typisk historie, for det er snakk om ei lausbikkje, tatt inn i familien Bidens hjem fra et senter for hjemløse bikkjer i hjembyen Wilmington. Det handler altså om empati. Mens lausbikkja i det trumpske hjem er inne i Donald Trump selv. Men er det nok for Biden å være alt det Trump ikke er?

Det er en stor utfordring å hoppe etter Donald Trump. Men av andre grunner enn det var en utfordring å hoppe etter Wirkola. For mens det å hoppe etter Wirkola dreide seg om å prøve å slå en mester, så dreier det å overta etter Trump seg om å ta over et land der krisene står i kø. Donald Trump etterlater seg et bo i dårlig forfatning, et USA spent til bristepunktet når det gjelder både pandemi, økonomi, fattigdom, rasemotsetninger, ideologiske spenninger, og moral. Og det er umulig å rangere disse utfordringene etter hvor viktige de er, fordi de er alle helt prekære.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer