KOMMENTARER

USAs nye president

Den ekstreme sentristen

Det er ikke noe ytterliggående ved USAs nye president, Joe Biden. Annet enn hans dramatiske livshistorie, skriver Morten Strand.

KLAR TIL KAMP: Joe Biden etter at valgseieren var klar, her i hjembyen Wilmington natt til fredag. Foto: AFP / NTB
KLAR TIL KAMP: Joe Biden etter at valgseieren var klar, her i hjembyen Wilmington natt til fredag. Foto: AFP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Knapt noen er en tydeligere kontrast til president Donald Trump enn hans etterfølger, Joe Biden. Der Trump er en bølle, er Biden en høflig og medfølende mann. Der Trump er i den ekstreme enden på skalaen av egoisme og selvopptatthet, så har Biden en velutviklet evne til å se andre mennesker og perspektiver. Der Trump er ytterst vulgær og en notorisk løgner, er Biden en anstendig og ærlig mann. Der Trump er en ekstremist er Biden en ekstrem sentrist.

USAS NYE PRESIDENT: USA har talt, Joe Biden blir USAs neste president. Dette hadde han å si på talerstolen etter seieren. Vis mer

Og selv bikkja Biden tar med til Det hvite hus forteller en typisk historie, for det er snakk om ei lausbikkje, tatt inn i familien Bidens hjem fra et senter for hjemløse bikkjer i hjembyen Wilmington. Det handler altså om empati. Mens lausbikkja i det trumpske hjem er inne i Donald Trump selv. Men er det nok for Biden å være alt det Trump ikke er?

Det er en stor utfordring å hoppe etter Donald Trump. Men av andre grunner enn det var en utfordring å hoppe etter Wirkola. For mens det å hoppe etter Wirkola dreide seg om å prøve å slå en mester, så dreier det å overta etter Trump seg om å ta over et land der krisene står i kø. Donald Trump etterlater seg et bo i dårlig forfatning, et USA spent til bristepunktet når det gjelder både pandemi, økonomi, fattigdom, rasemotsetninger, ideologiske spenninger, og moral. Og det er umulig å rangere disse utfordringene etter hvor viktige de er, fordi de er alle helt prekære.

Og mot seg har Biden et senat som etter alt å dømme får et republikansk flertall som vil gjøre det veldig vanskelig å få gjennom lovgiving og budsjetter, og en rasende Trump som kanskje må bæres ut av Det hvite hus. Det siste vil selvsagt være spektakulært, men viktigere er det at Trump fikk mer enn 70 millioner velgere. Som nå er veldig skuffet, og mange også veldig sinte.

La oss ta pandemien først. Det er mer enn 237 500 døde av corona i USA. Daglig dør det nå mer enn 1 000 mennesker. Det er dobbelt så mange som for to uker siden. Viruset er altså i nærmest ukontrollert vekst. Og bildene fra blant annet feiringen av Bidens seier forteller sitt om grunnen. Biden gjorde Trumps fornektelse av både vitenskap og pandemien til sitt hovedpoeng i valgkampen, og lyktes i det. Men ikke så mye som han hadde håpet.

For økonomien var like viktig for velgerne, og Trump dro velgere på sitt krav om å holde USA åpent. Og til og med det å ta vare på egen helse ble et politisk statement. For mange republikanere har det å stå tett, og gå uten maske, vært en slags ideologisk markering. Og hvordan skal Biden klare å skape en kollektiv dugnadsånd for å bekjempe pesten, under slike omstendigheter? Det samme gjelder tiltakspakka for å bekjempe viruset, som han har lovet. Vil han få denne gjennom i det som trolig blir et senat med republikansk flertall? Her får den ekstreme sentristen Biden en stor utfordring for å få republikanere med på kompromisser.

Rasemotsetningene har eksplodert i sommer etter en rekke politidrap på svarte menn. Ved i beste fall å være lunken i sin fordømmelse av den rasismen dette er uttrykk for, har Trump båret bensin til bålet av sinne som politidrapene har skapt. En rasende Trump - besatt av ønsket om hevn etter den forsmedelsen det er å bli kastet ut av Det hvite hus - vil ikke bidra til å bygge bru over motsetningene. Hvordan vil dette spille seg ut under presset fra en pandemi som igjen er ute av kontroll, og en økonomi med 6, 9 prosent arbeidsløse i et samfunn som kanskje enda en gang må stenge ned?

Forholdet til sannheten er en annen utfordring. Mer enn 70 millioner velgere stemte på en mann som i gjennomsnitt ljuger mer enn 20 ganger daglig. Og mange av dem tror på Trumps løgner om at valget er forfalsket og stjålet. Biden har en formidabel oppgave med å oppklare vrangforestillinger. Det handler om ikke noe mindre enn å lege nasjonens sjel.

Joe Biden vet mye om hva et humpete liv er. Han har vært gjennom mer enn det som godt er av prøvelser og utfordringer. Mens Trump hele livet har vært en mobber, så kjenner Biden problemet fra den andre siden. Joe Biden hadde store problemer med stamming i oppveksten, og trente seg opp med å se seg selv i speilet mens han øvde på å snakke. Han kom seg gjennom prøvelsen det var å miste sin første kone og ei datter på to år i en bilulykke på 1970-tallet, og han måtte oppdra to sønner som alenefar. Og han mistet den ene av sønnene til hjernekreft for fem år siden.

Joe Biden vet godt at det er i motbakke det går oppover. Men en brattere oppoverbakke enn den han skal gå nå, har trolig ikke engang Joe Biden gått tidligere.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer