LEDER

Coronaviruset:

Den fjerde smittebølgen

I månedsvis har regjeringen og helsemyndighetene lokket med at det normale samfunnet er like bak hjørnet. Samtidig skyver de datoen foran seg. Dette spillet bør avsluttes.

INGEN SLUTTDATO: I en global epidemi finnes det ingen sluttdato. Det viktige nå er å fortsette det systematiske arbeidet med å sikre folks liv og helse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
INGEN SLUTTDATO: I en global epidemi finnes det ingen sluttdato. Det viktige nå er å fortsette det systematiske arbeidet med å sikre folks liv og helse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Status for smittespredning, vaksinasjon, sykehusinnleggelser og dødsfall i Norge inneholder mange oppløftende elementer. Sist fredag hadde 71.2 prosent av befolkningen fått første dose av coronavaksinen, mens 54.1 prosent er fullvaksinerte. Det er utført over 7 millioner coronatester og innlagte på sykehus er lavt. Til sammen er 814 coronasmittede personer døde siden mars i fjor, og tallet stiger sakte.

VAKSINE: Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg mener 16-og 17-åringer også bør ta coronavaksinen på grunn av økt smitte. Video: NRK. Vis mer

Coronakrisen rammet næringslivet hardt og bredt, men har gått over raskere enn bankkrisen (1990) og finanskrisen (2008), ifølge finansminister Jan Tore Sanner (H). Han fastslår at den økonomiske krisen er over, og at vi fort kan gå fra en situasjon med høy ledighet til mangel på arbeidskraft.

Det mest oppløftende i håndteringen av krisen har vært det brede samholdet og tilliten mellom folket og myndighetene. Noen mener det er et tegn på lydighet og underkastelse, men det er et feilspor. Tilliten er rasjonell og frivillig. Norge har et offentlig helsevesen med medarbeidere som folk stoler på. De fleste av oss har en sunn respekt for vitenskap og medisin, og avviser konspirasjoner og falsk informasjon.

Det politiske systemet har fungert under krisen. Opposisjonen på Stortinget har vært aktivt korrigerende, særlig i økonomiske spørsmål, og fått viktige gjennomslag. Helsemyndighetene og regjeringen har stort sett hatt en åpen kommunikasjon med folk og medier, en linje som er særdeles viktig for oppslutningen om vaksinasjon og andre tiltak.

Samtidig er det viktig å fastholde at pandemien på ingen måte er over. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad har slått fast at vi er inne en fjerde smittebølge. Tallene bekrefter det. De siste dagene har antall smittede ligget over 1500 tilfeller. Det er mye og økende smitte i mange byer i Sør-Norge. En halve million nordmenn har ennå ikke fått sin første vaksinedose.

Det store spørsmålet er om vi klarer å oppnå flokkimmunitet i Norge. Vaksinasjonen av unge mellom 16 og 17 år er i gang, og regjeringen vil snart bestemme om aldersgruppene ned til 12 år også skal vaksineres. Her må viktige etiske og juridiske spørsmål avklares, blant annet når det gjelder samtykke og frivillighet.

I månedsvis har regjeringen og helsemyndighetene lokket med at det normale samfunnet er like bak hjørnet. Samtidig skyver de datoen foran seg. Dette spillet bør avsluttes. I en global epidemi finnes det ingen sluttdato. Det viktige nå er å fortsette det systematiske arbeidet med å sikre folks liv og helse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer