FNs klimapanel og Naturpanelet har slått fast at vi har kjempeutfordringer med å stanse klimaendringene og med å stanse tap av naturmangfoldet.
Ikke minst er havet under sterkt press fra klimaendringer, tap av naturmangfold, overfiske, fremmede arter og forurensning.
Norge som havnasjon, må ta ansvar for å sikre at havene er rike og rene. Deler av havet må vernes og regjeringen etablerte blant annet ni nye marine verneområder i vår.
Men framfor alt må vi forvalte 100 prosent av havet på en god måte, hvor miljø og økonomi spiller på lag. Norge har lang erfaring med helhetlig økosystembasert havforvaltning. Forvaltningsplanene er et godt eksempel på dette. God havforvaltning er vesentlig når land skal gjenoppbygge bedre, grønnere og blåere.
FNs medlemsland har vedtatt 17 bærekraftsmål for å redusere fattigdom og bidra til en mer bærekraftig framtid for alle. Den globale naturkrisen undergraver disse målene.
Menneskeskapte endringer har påvirket 66 prosent av havet. Over 85 prosent av verdens våtmarksområder har gått tapt, ifølge Naturpanelet. Verdens Naturfonds Living Planet Report er sist i rekken av rapporter. De maler til sammen et realistisk bilde av situasjonen og av utfordringene vi står overfor.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger