LEDER

Den gylne handelen

Odd Reitan og sønnene Ole Robert og Magnus Reitan tok til sammen ut et utbytte på 1,5 milliarder fra Rema 1000-systemet i fjor. Denne profitten har en besk bismak.

SOLID UTBYTTE: Pappa Odd Reitan (foran) sønnene Ole Robert Reitan (th) og Magnus Reitan (tv) tok ut et solid utbytte i fjor. Foto: Ned Alley / NTB
SOLID UTBYTTE: Pappa Odd Reitan (foran) sønnene Ole Robert Reitan (th) og Magnus Reitan (tv) tok ut et solid utbytte i fjor. Foto: Ned Alley / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er ikke småpenger som springer ut av kassaapparatene når eierne i dagligvarehandelen tar ut sin private profitt. 2021 ble en utbyttefest for de tre eierne av Reitan-konsernet og Rema 1000: Odd Reitan og sønnene Ole Robert og Magnus Reitan. Til sammen tok de tre ut et utbytte på 1,5 milliarder fra sine investeringsselskaper, ifølge Dagens Næringsliv. Toppsjefen i Rema 1000 - Tom Kristiansen - fikk en «ekstraordinær kompensasjon» på 74.7 millioner kroner fordi han vendte tilbake til stillingen som norgessjef i fjor.

De to siste årene har vært gullkantet for kjempene i dagligvarehandelen, ikke minst på grunn av pandemien som blant annet strupet grensehandelen. At private eller statlige foretak oppnår gode økonomiske resultater er både gledelig og ønskelig. Overskudd er nødvendig for å utvikle og bygge ny virksomhet og sikre vekst. Det er både eiere og ansatte tjent med.

I dagligvarehandelen har profitten likevel en besk bismak. Bransjen preges av sterk konsentrasjon og liten konkurranse. De tre kjedene NorgesGruppen, Rema 1000 og Coop kontrollerer 97 prosent av omsetningen, maktkonsentrasjonen er sterk og åpenheten svak. De 38 000 norske bøndene som daglig produserer mat, får en synkende andel av verdiskapningen. Utvalget i butikkene er dårligere enn i våre naboland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer