DEBATT

Ap og LO:

Den innerste sirkelen

Samarbeidskomiteen mellom Arbeiderpartiet og LO er en maktfaktor i norsk politikk. Komiteen synes ikke, men har i snart 95 år virket som den innerste sirkel i arbeiderbevegelsen.

YOUNGSTORGET: Det fagligpolitiske samarbeidet er kontroversielt, spesielt blant partiene som ikke har noe tilsvarende, skriver kronikkforfatteren. Her er partileder Jonas Gahr Støre (Ap) og LO-leder Peggy Hessen Følsvik på Youngstorget. Foto: Terje Pedersen / NTB
YOUNGSTORGET: Det fagligpolitiske samarbeidet er kontroversielt, spesielt blant partiene som ikke har noe tilsvarende, skriver kronikkforfatteren. Her er partileder Jonas Gahr Støre (Ap) og LO-leder Peggy Hessen Følsvik på Youngstorget. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tilskuere til 1. mai-toget som hvert år går ut fra Youngstorget vil merke seg at Kampen Janitsjar har en særlig massiv formasjon i marsj. Åtte mann i bredden forlanger den plassen de trenger. Publikum skvetter inn på fortauene og viker plass for korpset som går rett på «samme hva de støter på». Både i lyd og marsjtakt utgjør Kampen en musikalsk maktfaktor i den norske korpsfloraen.

På samme måte er Samarbeidskomiteen mellom Arbeiderpartiet og LO en maktfaktor i norsk politikk. Komiteen synes ikke, men har i snart 95 år virket som den innerste sirkel i arbeiderbevegelsen. Der møttes Martin Tranmæl, LO-leder Konrad Nordahl, partilederne Oscar Torp, Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli og den temperamentsfulle partisekretæren Haakon Lie i etterkrigstida, da landet skulle gjenreises og et nytt samfunn utformes etter andre verdenskrig.

Der møtes nå Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik med sine nestledere og rådgivere jevnlig for å drøfte hvordan de skal virkeliggjøre at det nå «er vanlige folks tur».

Blant tillitsvalgte i Arbeiderpartiet og LO er samarbeidskomiteen et begrep og en instans. Som partisekretær Ronald Bye formulerte det i en av sine bøker: «Hvis makten har en konkret adresse på Youngstorget, må det sies å være Samarbeidskomiteen mellom LO og Arbeiderpartiet – i kraft av sin formelle plassering og status, men kanskje mest i kraft av det legaliserte forum for personlig kontakt mellom lederskapet i LO og partiet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer