LEDER

Eldrebølgen i sykehusene

Den neste krisen

Idealet om at vi skal bo lengst mulig hjemme, er blitt et skalkeskjul for behandlingssvikt.

ELDREBØLGE: Det er ikke covid-pasienter som overbelaster sykehusenes intensivavdelinger. Den store majoriteten av pasienter er eldre skrøpelige mennesker med luftveisinfeksjoner og RS-virus. Her fra på intensivavdelingen på Diakonhjemmet i Oslo. SFoto: Heiko Junge / NTB
ELDREBØLGE: Det er ikke covid-pasienter som overbelaster sykehusenes intensivavdelinger. Den store majoriteten av pasienter er eldre skrøpelige mennesker med luftveisinfeksjoner og RS-virus. Her fra på intensivavdelingen på Diakonhjemmet i Oslo. SFoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge var ikke forberedt på pandemien. Vi er heller ikke godt nok forberedt på den neste store helsekrisen som rammer landet. Det har pandemien avslørt til gagns. Her må det tas store grep de neste årene om vi ikke skal ende med en overrasket statsminister som vi gjorde i mars 2020. Denne gangen kan ingen skylde på et virus fra Wuhan. Krisa er at vi blir eldre.

I løpet av pandemien har det vært forfriskende åpenhjertige uttaleser fra ansatte ved sykehusene om hvilken krise arbeidsplassen befinner seg i, og at pandemien bare er dråpen som får begeret til å renne over. Pandemien har illustrert at for eksempel intensivkapasiteten har svært lite å gå på. Den er på bristepunktet under pågang av relativt få pasienter, og med supersmittsomme omikron må landet stenges ned for å unngå kollaps. Like før jul ble det advart om ytterligere nedstengninger hvis omikron er så smittsomt som alt tyder på. Når det er forklaringen på regjeringers gjentatte nedstengninger av samfunnet, er det alvorlig. Svikten i beredskapen koster oss milliarder i rene utgifter; de større omkostningene er vanskeligere å beregne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer