LEDER

Eldrebølgen i sykehusene

Den neste krisen

Idealet om at vi skal bo lengst mulig hjemme, er blitt et skalkeskjul for behandlingssvikt.

ELDREBØLGE: Det er ikke covid-pasienter som overbelaster sykehusenes intensivavdelinger. Den store majoriteten av pasienter er eldre skrøpelige mennesker med luftveisinfeksjoner og RS-virus. Her fra på intensivavdelingen på Diakonhjemmet i Oslo. SFoto: Heiko Junge / NTB
ELDREBØLGE: Det er ikke covid-pasienter som overbelaster sykehusenes intensivavdelinger. Den store majoriteten av pasienter er eldre skrøpelige mennesker med luftveisinfeksjoner og RS-virus. Her fra på intensivavdelingen på Diakonhjemmet i Oslo. SFoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge var ikke forberedt på pandemien. Vi er heller ikke godt nok forberedt på den neste store helsekrisen som rammer landet. Det har pandemien avslørt til gagns. Her må det tas store grep de neste årene om vi ikke skal ende med en overrasket statsminister som vi gjorde i mars 2020. Denne gangen kan ingen skylde på et virus fra Wuhan. Krisa er at vi blir eldre.

I løpet av pandemien har det vært forfriskende åpenhjertige uttaleser fra ansatte ved sykehusene om hvilken krise arbeidsplassen befinner seg i, og at pandemien bare er dråpen som får begeret til å renne over. Pandemien har illustrert at for eksempel intensivkapasiteten har svært lite å gå på. Den er på bristepunktet under pågang av relativt få pasienter, og med supersmittsomme omikron må landet stenges ned for å unngå kollaps. Like før jul ble det advart om ytterligere nedstengninger hvis omikron er så smittsomt som alt tyder på. Når det er forklaringen på regjeringers gjentatte nedstengninger av samfunnet, er det alvorlig. Svikten i beredskapen koster oss milliarder i rene utgifter; de større omkostningene er vanskeligere å beregne.

Det er nesten ufattelig at beredskapen har vært så dårlig. Men noen utviklingstrekk kan forberedes bedre. Eldrebølgen har vært snakket om og planlagt for siden 1980-tallet. Likevel virker det som et dramatisk skifte i demografien er en ikke-sak for både politikere og helsevesen slik det er organisert. De fleste som overbelaster sykehusene nå, er ikke covid-pasienter, det er eldre. Pandemien får skylda for en eldre krise.

Alle som har hatt eldre pårørende i helsevesenet slås av to ting; det ene er de enorme ressursene som settes inn i siste fase av et liv, det andre er den lemfeldige omgangen med folk hvis eneste forbrytelse er å ha levd så lenge at de blir syke. Det hjelper ikke å reparere et hjerte, hvis pasienten blir sendt rett hjem. Det er utallige eksempler på mangelfull oppfølging av alvorlig syke.

Måten sykehusene nå er organisert på, er rett og slett ikke forenlig med en eldrebølge, verken medisinsk eller sosialt. I nær fremtid vil vi ha utallige eldre syke som krever ikke bare operasjoner, men oppfølging i form av pleie og omsorg. Idealet om at vi skal bo lengst mulig hjemme, er blitt et skalkeskjul for behandlingssvikt. Regjeringen kan ikke belage seg på en politikk hvor folk dør mett av dage. Vi lever mye lengre enn det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer