Camara Lundestad Joof: Helgekommentaren

Den norske feigheten

I altfor mange år har vi vært for feige til å omtale høyreekstremismen ved sitt rette navn.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I sommer har jeg hatt en bok liggende på nattbordet som jeg har unngått å lese. Jeg fikk den i posten i april og har vegret meg så innmari.

Jeg har hatt den med i veska, med til kjæresten, hjem til familien på ferie, og jeg har ikke orka å åpne den.

Men da minnesmerket over Benjamin Hermansen ble vandalisert med taggen «Breivik fikk rett» to dager før tiårsmarkeringen av 22. juli, på selveste Eid, så var det bare å ta seg sammen.

Boka heter «Brorskapet». Den er skrevet av Anne Bitsch, og tar for seg fremveksten av nynazismen i Norge fra 1979 og fram til drapet på Benjamin Hermansen i 2001.

Mye var kjent for meg fra før, selv om jeg bare var tolv år da onkel tok meg med i fakkeltog på Youngstorget før vi gikk videre til Eminem-konsert i Spektrum. Eminem holdt ett minutt stillhet før han brølte «f*ck the nazis» til stinn sal. Det gjorde inntrykk.

Gjennomgående i boka er eksempler på hvor uvillige politiet, media og rettsvesenet har vært til å ta tak i høyreekstremismen som vokste fram i disse tiårene og kalle den ved sitt rette navn. At det har vært så vanskelig for samfunnet å ta ordet rasisme i sin munn er ikke overraskende, i all den tid vi fortsatt baler med det den dag i dag. Likevel; at verken brannbomber, brevbomber, trusselbrev eller overfall ble bedømt som rasisme, er sjokkerende. De som ble domfelt for slike handlinger, ble aldri dømt etter rasismeparagrafen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer