KOMMENTARER

Nav-skandalen

Den norske uretten

NAV-skandalen har lagt mange menneskers liv i ruiner, og svekket tilliten til politikerne, domstolene, advokatene og velferdsbyråkratiet. Det handler om den norske uretten, skriver John O. Egeland.

ISFJELL: I en artikkelserie i Dagbladet blir vi kjent med noen av ofrene for NAVs ulovlige praktisering av trygdemottakernes plikt til å oppholde seg i Norge. Disse menneskene er den synlige delen av et isfjell. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
ISFJELL: I en artikkelserie i Dagbladet blir vi kjent med noen av ofrene for NAVs ulovlige praktisering av trygdemottakernes plikt til å oppholde seg i Norge. Disse menneskene er den synlige delen av et isfjell. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

De er vanlige, hederlige norske borgere. Det som skiller dem fra flertallet er helseplager - ofte kroniske - som gjør at de har krav på økonomisk støtte. Formidlet gjennom NAV. Magre trygdepenger og svak helse er i seg selv en dans på torner. Det tærer på livsgleden og svekker selvfølelsen. Men det kan alltid bli verre. Når staten, som er ditt økonomiske ankerfeste, erklærer mistillit og gjør deg til en lovbryter, er effekten knusende. Det var det som skjedde i NAV-skandalen.

I en artikkelserie i Dagbladet blir vi kjent med noen av ofrene for NAVs ulovlige praktisering av trygdemottakernes plikt til å oppholde seg i Norge. Disse menneskene er den synlige delen av et isfjell. Ifølge NAVs egne tall kan feiltolkningen av EØS-reglene omfatte mer enn 60 000 mennesker om vi går tilbake til inngåelsen av EØS-avtalen i 1994.

NAVs opprydding omfatter saker fra 2012 til skandalen ble kjent i 2019. I denne perioden har 10 500 saker blitt behandlet på nytt, og 70 prosent har fått omgjort tidligere vedtak om tilbakebetaling, stans, avslag og avkortning av ytelser. Det er tilbakebetalt 363 millioner kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer