LEDER

Elon Musk kjøper Twitter

Den nye sjefs­twitreren

Det er grunn til bekymring når en så uberegnelig aktør tar kontroll over en så viktig medieplattform.

FARLIG AMBISIØS: Elon Musk har kjøpt Twitter «for å hjelpe menneskeheten». Twitterbrukere frykter at han istedet vil ødelegge medieplattformen ved å slippe hatprat, kulturkrig og konspirasjonsteorier løs i ytringsfrihetens navn. Foto: Odd ANDERSEN / AFP
FARLIG AMBISIØS: Elon Musk har kjøpt Twitter «for å hjelpe menneskeheten». Twitterbrukere frykter at han istedet vil ødelegge medieplattformen ved å slippe hatprat, kulturkrig og konspirasjonsteorier løs i ytringsfrihetens navn. Foto: Odd ANDERSEN / AFP Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

The bird is freed, twitret Elon Musk torsdag kveld for å fortelle verden at han hadde tatt over Twitter, en av verdens mest populære sosiale medierplattformer med en kvitrende fugl som logo. Fuglen er løslatt, var beskjeden som rystet det liberale twitteratet og vakte jubel på ytre høyrefløy i USA. Musk, som kaller seg selv en ytringsfrihetsfundamentalist, har lovet større takhøyde for ulike meninger og vil slippe tilbake den tidligere twitrer-in-chief, Donald Trump, som ble utestengt på livstid for å spre løgner om presidentvalget.

Musk prøvde så godt han kunne å komme ut av den kostbare avtalen om å ta over Twitter, men måtte til slutt kjøpe det gjeldstyngede, ulønnsomme selskapet for tre ganger hva det er verdt, rundt 44 milliarder dollar. Selv for verdens rikeste mann er det penger. Det betyr i første omgang at selskapet blir tatt av børs, og at Musk kan gjøre med det nesten som han vil uten at offentligheten har innsyn. I løpet av en time hadde store deler av toppledelsen fått sparken, og Musk har sagt han vil sparke 75 prosent av de ansatte.

Det var likevel ikke bekymringen for arbeidsløse tech-ansatte som utløste både forbannelser og tårer blant mange twitterbrukere verden over, men frykten for at Musk vil forvandle Twitter til nok en slagmark for ville konspirasjonsteorier, hatprat og kulturkrig når han senker terskelen for hva som kan twitres. Musks uttalelser har ikke gitt grunn til optimisme.

Men selv ytringsfrihetsfundamentalister må forholde seg til markedskreftene. Det første Musk gjorde var å sende ut en beroligende beskjed til annonsørene om at han slett ikke ville slippe trollene løs. Twitter skulle fortsatt være en «safe space», hvor de trygt kunne annonsere. Musk vet dessuten at Twitter er mer sårbar enn for eksempel Facebook. Brukerne kan lettere ta meningene sine og gå et annet sted.

«DRITT»: Flere mener Putin sa «dritt» under en tale i Moskva, 27. oktober 2022. Video: AP. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Det er all grunn til bekymring når en uberegnelig aktør som Musk tar kontroll over en så viktig internasjonal medieplattform - «for å hjelpe menneskeheten». Bare de siste ukene har han skapt geopolitisk storm ved å blande seg inn i krigen i Ukraina, interne forhold i Iran og ved å foreslå at Kina bør få overta deler av Taiwan. Tesla-gründeren og romskipmakeren kan minne om en annen riking med usunne politiske ambisjoner. Men om Trump slipper inn igjen på Twitter, får han ikke tilbake sin gamle tittel. Musk erklærte at nå er det han som er sjefstwitreren.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer