DEBATT

Julian Assange:

Den pinlige tausheten

Saken mot Assange angår journalister over hele verden. Den handler om pressefrihet og krigsforbrytelser.

NEKTER: Det er tragisk og skammelig at norske regjeringer nekter å engasjere seg i Assange-saken, skriver kronikkforfatteren. Her fra en demonstrasjon foran britisk høyesterett etter at det ble bestemt at Assange kan utleveres til USA. Foto: Frank Augstein / AP / NTB
NEKTER: Det er tragisk og skammelig at norske regjeringer nekter å engasjere seg i Assange-saken, skriver kronikkforfatteren. Her fra en demonstrasjon foran britisk høyesterett etter at det ble bestemt at Assange kan utleveres til USA. Foto: Frank Augstein / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De modige journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov fikk Nobels fredspris i Oslo på FNs menneskerettighetsdag. For Julian Assange ble det lite menneskerettigheter samme dag. En britisk domstol åpnet for at Wikileaks-lederen kan utleveres til USA. Der risikerer han 175 år i fengsel.

I mer enn ti år har Julian Assange sittet innelåst. Han brakte den brutale sannheten til verden ved å lekke 700 000 dokumenter som avslører USAs krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan. Media i mange land publiserte opplysningene. I den illegale Irak-krigen har minst 600 000 mennesker mistet livet. I USA er ingen heller stilt til ansvar for tortur, drap på barn og nedslakting av sivile.

I 2010 laget jeg dokumentarfilmen, «Døden i Camp delta» – om en ung saudiarabisk fange som døde inne i Guantánamos torturfengsel. Til filmen intervjuet jeg mange løslatte Guantánamo-fanger. De fortalte om simulert drukning, kulde- og lydtortur og bruk av hunder. Det var vondt å høre på historiene.

USA startet sine verdensomspennende aksjoner mot terror i 2001, samtidig med Afghanistan-krigen. CIA gjennomførte sine kidnappingsaksjoner i mange land. Hundrevis av personer ble fanget. De ble fraktet med fly til et nettverk av hemmelige fangleire på fire kontinenter. Behandlingen av Abu Zabaydah er et av de skrekkeligste eksemplene på USAs forbrytelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer