KOMMENTARER

Den skjøre tilliten

Både Høies hyttetur, vinglingen om alkohol og åpningen for verdenscup i Norge er problematiske, skriver Martine Aurdal.

BRØT INGEN REGLER: Bent Høie satt på hytta i flanellsskjorte lørdag morgen. Derfra ba han alle innbyggere i ti kommuner, i landets mest folkerike område, holde seg hjemme. Skjermdump fra pressekonferansen.
BRØT INGEN REGLER: Bent Høie satt på hytta i flanellsskjorte lørdag morgen. Derfra ba han alle innbyggere i ti kommuner, i landets mest folkerike område, holde seg hjemme. Skjermdump fra pressekonferansen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Strenge smitteverntiltak begynner å tære på befolkningens tillit til myndighetene. Helsedirektoratet skrev i et av sine siste råd til myndighetene at dette skyldes at Norge over tid har trappet opp tiltak – uten at vi raskt klarte å snu trenden og slå ned smitten. «Graden av etterlevelse avhenger av at befolkningen ser at forsakelse og innsats gir effekt. Noe av det mest truende mot dugnadsånd er at tiltaksbyrden blir skjevt fordelt.»

Etter denne advarselen fra Helsedirektoratet har tiltakene blitt dramatisk mye strammere på Østlandet. Samtidig har de kritiske innvendingene mot byrdefordelingen økt.

Tilliten til myndighetene, altså at folk flest tror at Staten, Kommunen og politikerne gjør sitt beste for vårt felles beste, er svært høy i Norge. Det er den sannsynligvis viktigste grunnen til at det har gått relativt sett bra med oss også under pandemien. Men tilliten er skjør, og det skal lite til for å skade den. Nå står vi i en avgjørende fase.

Derfor ble det en sak at helseminister Bent Høie satt på hytta i flanellsskjorte lørdag morgen. Derfra ba han alle innbyggere i ti kommuner, i landets mest folkerike område, holde seg hjemme. Samtidig annonserte regjeringen at nesten alle butikker og serveringssteder i kommunene måtte stenge, barneskoler og barnehager måtte gå til rødt nivå og ingen burde gå på besøk til hverandre. Statsministeren ba folk om å ikke dra på hytta, og erklærte at hun selv ikke ville reise hjem til Bergen. I tillegg unnskyldte Erna Solberg helseministeren med det som viste seg å være feil; at Høie ikke var klar over situasjonen i Nordre Follo før han dro.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer