KOMMENTARER

Vaksinekrigen

Den som ler sist dør minst

Vaksine-krigen er igang. Det er et kappløp på liv og død. Men også et kappløp om prestisje og myk makt, der den som ler sist dør minst, skriver Morten Strand.

HELSE I HVER DRÅPE?: AstraZeneca vaksinen i indisk innpakning. Men russisk og kinesisk vaksine kan ligge bedre an. Foto: REUTERS / NTB
HELSE I HVER DRÅPE?: AstraZeneca vaksinen i indisk innpakning. Men russisk og kinesisk vaksine kan ligge bedre an. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er selvsagt ikke noe å le av. Det er mer til å grine av. Ikke minst for oss europeere. For vi er vaksine-taperne i den velstående verden. I EU - hvori opptatt Norge - er det satt 11 vaksinedoser for hver 100. borger. Mens i Israel er godt over halvparten av borgerne fullvaksinert, og i USA er det satt 32 doser pr. 100. innbygger, og i Storbritannia 38. USA og Storbritannia har relativt sett vaksinert tre ganger så mange som EU. Europa taper vaksine-krigen. I hvert fall i den rike verden.

Det skyldes flere ting. Både at selskapene EU trodde mest på ikke kan levere slik de lovet, og at det er sådd tvil om både effektiviteten og sikkerheten til den britisk-svenske vaksinen til AstraZeneca, som i utgangspunktet skulle være helten i den europeiske vaksine-krigen. EU ser ut til å ha tatt gale strategiske valg, og lider så langt for det.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier dette må til for at pandemien avtar. Video: Dagbladet TV Vis mer

Det fører til overraskende erkjennelser. For inn fra høyre - det vil si fra øst - så kommer det en sputnik til Europa. Den kommer ikke bare til vår verdensdel, for også ellers i verden så lanseres den russiske sputniken - vaksinen Sputnik V. Sammen med kinesiske vaksiner er de strategiske framstøt som utgjør et helse-diplomatisk spydspiss i et frontal-angrep som skal knekke corona-viruset.

Denne uka kom nyheten om at Sputnik V skal produseres i Italia, og levere vaksiner allerede i juni. Samtaler er også i gang med Tyskland og Frankrike om produksjon av den russiske vaksinen. Fra før er vaksinen kjøpt av Ungarn, Tsjekkia og Slovakia. I Sverige sier vaksinekoordinator Richard Bergström at det svenske folk kan motta Sputnik-vaksiner i juni. I Ungarn har man allerede begynt å sette vaksinen, selv om den ennå ikke er godkjent av Det europeiske medisin-byrået (EMA). Men det blir den. Sputnik V er hvitvasket for bruk i Vesten etter en artikkel i prestisjetunge The Lancet i februar, som slo fast at vaksinen er 91, 6 prosent effektiv, blant de aller beste i verden, og at den er enkel å lagre. Sputnik har dessuten underskrevet kontrakter med land som India, Brasil, Kina og Sør-Korea, om produksjon av vaksinen der. Like offensive er de kinesiske produsentene Sinovac og Sinopharm, som konkurrerer med Sputnik V om å levere vaksine til land i Asia, Afrika og Latin-Amerika.

PAUSER: Sverige følger etter en rekke europeiske land, og pauser vaksineringen av Astra Zenecas coronavaksine. Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, omtaler avgjørelsen som «nok et tilbakeslag». Video: TT / NTB Vis mer

Og hva betyr det? Det betyr at ett-parti staten og kvasi-demokratiet eksporterer myk makt og velvilje i stor stil. Til en verden som trenger 11 milliarder doser for å være full-vaksinert en gang i 2023 - 2024. Hvis alt går etter planen som Verdens helseorganisasjon (WHO) håper skal gjennomføres.

For vaksine-krigen handler også om å hvelve en høyere himmel over krigen mot pandemien, en som forteller historien om hvem som kom til unnsetning da nasjonene var ved bristepunktet. I Russlands tilfelle så er det en paradoksal historie. For mens Sputnik V skal redde verden, så er 62 prosent av russerne ifølge meningsmålinger vaksine-skeptikere, og sier de ikke vil ta vaksinen. Mens sjefen selv, Vladimir Putin, går etter med et dårlig eksempel, og nekter å ta vaksinen. Mannen som veldig godt vet hva et vellykket propaganda-show handler om har så langt ikke bidratt i kampen mot vaksine-skepsisen.

Og bare for å illustrere at vaksine-krigen for lengst har blitt både politisk og ideologisk. En representant for EU-kommisjonen karakteriserte i forrige uke bruk av den russiske vaksinen i EU som å spille «russisk rulett» med borgernes liv. Det var så eplekjekt og umusikalsk at den russiske regjeringen straks krevde en unnskyldning. Som den ikke fikk.

Nå kan det i stedet se ut som om der er EU som spiller poker med halvdårlige kort med Europas innbyggere. AstraZeneca-vaksinen er godkjent til bruk, men suspendert i rundt halvparten av EUs medlemsland på grunn av mistanke om at den trigger blodpropp. Det har vært flere dødsfall, blant annet blant ellers friskt helsepersonell i Norge. Det jobbes på spreng for å utelukke en eventuell sammenheng, og for dermed å forebygge vaksine-skepsis. Men imens ligger massevis med AstraZeneca vaksiner ubrukte i Europa, mens folk flest ikke riktig vet hva de skal tro. Dessuten skal ikke denne vaksinen være så effektiv som andre.

Paradoksene i vaksine-krigen er mange. EU - hvor opptatt Norge - har innledningsvis feilet i sin tilnærming til vaksinering av befolkningen, sammenliknet med andre rike land. Russland og Kina kan framstå som pandemiens vinnere i store deler av verden, ja, kanskje til og med for en del europeere. Og ennå så er det politiske spillet rundt pandemien bare i startgropa.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer