KOMMENTARER

Vaksinekrigen

Den som ler sist dør minst

Vaksine-krigen er igang. Det er et kappløp på liv og død. Men også et kappløp om prestisje og myk makt, der den som ler sist dør minst, skriver Morten Strand.

HELSE I HVER DRÅPE?: AstraZeneca vaksinen i indisk innpakning. Men russisk og kinesisk vaksine kan ligge bedre an. Foto: REUTERS / NTB
HELSE I HVER DRÅPE?: AstraZeneca vaksinen i indisk innpakning. Men russisk og kinesisk vaksine kan ligge bedre an. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er selvsagt ikke noe å le av. Det er mer til å grine av. Ikke minst for oss europeere. For vi er vaksine-taperne i den velstående verden. I EU - hvori opptatt Norge - er det satt 11 vaksinedoser for hver 100. borger. Mens i Israel er godt over halvparten av borgerne fullvaksinert, og i USA er det satt 32 doser pr. 100. innbygger, og i Storbritannia 38. USA og Storbritannia har relativt sett vaksinert tre ganger så mange som EU. Europa taper vaksine-krigen. I hvert fall i den rike verden.

Det skyldes flere ting. Både at selskapene EU trodde mest på ikke kan levere slik de lovet, og at det er sådd tvil om både effektiviteten og sikkerheten til den britisk-svenske vaksinen til AstraZeneca, som i utgangspunktet skulle være helten i den europeiske vaksine-krigen. EU ser ut til å ha tatt gale strategiske valg, og lider så langt for det.

Det fører til overraskende erkjennelser. For inn fra høyre - det vil si fra øst - så kommer det en sputnik til Europa. Den kommer ikke bare til vår verdensdel, for også ellers i verden så lanseres den russiske sputniken - vaksinen Sputnik V. Sammen med kinesiske vaksiner er de strategiske framstøt som utgjør et helse-diplomatisk spydspiss i et frontal-angrep som skal knekke corona-viruset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer