LEDER

Dagbladet mener:

Den som tier, samtykker

Regjeringen virker livredd for rapporten om rot og samrøre i politiet. En beklagelse er på høy tid.

MÅ BEKLAGE: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må ta politiets rolleblanding på alvor. Foto: Terje Pedersen / NTB
MÅ BEKLAGE: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må ta politiets rolleblanding på alvor. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Denne uka smalt det kraftig fra det uavhengige utvalget som har gransket politiets (manglende) rolleforståelse og hvilke bindinger det har hatt til Norsk Narkotikapolitiforening.

Konklusjonen er klar og tydelig. Politiet har ikke klart å oppføre seg ryddig, men har latt en lobbyorganisasjon for en streng ruspolitikk i for stor grad diktere politiets opplæring og arbeidsmetoder.

I mange tilfeller har det vært uklart om det er politiet eller tillitsvalgte i foreningen som uttaler seg til media om sitt syn på ulovlige rusmidler, for ofte har de vært avbildet i politiets uniform. Her må pressen ta selvkritikk for å ikke ha gjort leserne oppmerksomme på de forskjellige hattene mange politibetjenter har hatt på seg.

Det kan med rette kalles en politiskandale, ikke minst når vi vet at politiet gjennom mange år har brukt ulovlige og uverdige ransakingsmetoder nærmest som en taktikk i krigen mot narkotika.

Med et slikt alvorlig bakteppe skulle man tro det var enkelt å mane fram noen forståelse eller beklagelse fra regjeringen. Noe slikt er dessverre ingen sted å spore.

Justisministeren så godt som avviser å kommentere funnene. Statsministeren likeså. Det er selvsagt forståelig at man først vil sette seg inn i en over 300 sider lang rapport før man trekker bastante konklusjoner, men det burde for lengst vært åpenbart for regjeringen at politiet har tråkket langt over grensen, og at det har skjedd over lang tid.

Problemet for regjeringspartiene er bare at de i stor grad lyttet til innspillene fra politiet før de bestemte seg for å stemme ned rusreformen i Stortinget. Da blir det politisk vanskelig for regjeringen å innrømme en ugrei rolleblanding mellom politiet og NNPF.

Rapporten om at politiet ikke har vært ryddige i sitt forhold med lobbyorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening burde få varsellampene i regjeringen til å blinke med full styrke. Men det ser ikke ut til å passe justisministeren og statsministeren akkurat nå.

Det er heller ikke noe nytt. Justisministeren nektet også i fjor å beklage for politiets ulovlige ransakingsmetoder. Hvis man skal tro på at den som tier samtykker, virker ikke regjeringen ut til å ha så store problemer med måten politiet har oppført seg på. Det holder ikke.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer