Den store flukten

Berlevåg 1. juli 2001: Det står en kar alene på den ytterste knaus og ser ettertenksomt utover det veldige havet.

Bak ham synger det svakt i fiskehjellene, og han føler en ukjent ro ta bolig i ham. Da med ett høres en veldig hostekule fem meter unna. Det er en utidig inngripen i sjelens mest balanserte øyeblikk, og stoikeren snur seg irritert mot urosenteret. Det gjør også mange av de andre som står bortover bergknausene og ser ettertenksomt utover det veldige havet. Nirvanaen er borte med blåsten for denne gang.

  • For det skal bli folksomt i Berlevåg denne sommeren.

Årsaken behøver knapt noen introduksjon. Etter denne påsken har mer enn 400000 kinogjengere sett «Heftig og begeistret». En slik norgeshistorisk prestasjon er selvfølgelig ikke uten konsekvenser, og asfalten på riksvei 890 fra E6 ved Tana og ut til Berlevåg vil antakelig få sitt livs sommer. Her skal det rulle på med nysgjerrige pølsemakere fra Nordfjord, slitne programmerere fra Askim, kunnskapshungrige bussjåfører fra Egersund, korentusiaster fra Skien, storøyde sunnmøringer, barske trøndere og kåte kvinnfolk fra hele landet. Folk skal finne seg selv, og Berlevåg vil bli så full av middelaldrende blomsterbarn at bygdas astmatikere må rømme stedet. De to overnattingsplassene vil operere med lange ventelister, en nødløsning med madrasser i samfunnshuset blir etablert. Som selvfølgelig må være ryddet unna til korøvelsene.

  • Er nå dette en fantasi grepet ut av løse lufta?

Å nei, De. De første signalene på det forventede hysteriet har allerede meldt seg. Like over påske starter Reiselivssenteret i Kirkenes turer til Berlevåg. «Bli med på korøvelse hos Berlevåg Mannsangforening,» lyder reklamen. Du slenger deg på Hurtigruta og får en tur til Murmansk på kjøpet.

  • Men hva har nå alle tilreisende tenkt å gjøre der oppe?

Åpenbart er det for å finne en barsk ro og en ekthet som visstnok skal være en mangelvare i vårt samfunn. Det er bare det at det kan være ganske kjedelig å finne seg selv. Spesielt på et lite sted som Berlevåg. Og hvorfor skal det være mindre sjanser for å finne seg selv på 22. gate i New York enn etter den 22. tørrfisken i Berlevåg? Men la oss nå si at en østlending finner seg selv i Berlevåg. Husk da at det er en nokså lang tur tilbake hvis du for eksempel kjører bil. Så lang at det er lett å miste seg selv igjen på vei ned. Da må man snu. Og da har vi det gående.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.