Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Den tredje mann?

Det blir ikke lett for Arbeiderpartiet å bli bedre likt av velgerne når partiets ledere ikke liker hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JENS STOLTENBERG og Thorbjørn Jagland har samme kommentar hver gang det delte lederskapet i Arbeiderpartiet kommer opp: - Vi samarbeider meget godt. Noe annet kan de da heller ikke si, selv om halvsannheten slett ikke blir riktigere hver gang den gjentas. Ap's sammenbrudd ved siste stortingsvalg har mange og sammensatte årsaker, og det delte lederskapet er isolert sett blant de minst viktige. Spørsmålet er imidlertid om et parti som leter etter en ny politikk i en ny tid, kan klare å finne en vei ut av ørkenen når partiets ledere og tillitsvalgte er like mye opptatt av intern maktkamp som av velgerne.

MAN SKAL IKKE bevege seg lenge i det politiske miljøet før spørsmålet om lederskapet i Ap bringes på bane. Som Dagbladets reportasjeserie de siste dagene har vist, er dette noe nesten alle i Ap er opptatt av. En av stortingsrepresentantene som jeg snakket med for noen dager siden, sukket over at alle plasserer hverandre i forhold til Thorbjørn Jagland eller Jens Stoltenberg. Hva mener den og den, og hvem støtter hvem hvis det bryter løs? Det utvikler seg en frustrasjon både i forhold til partiets manglende potens og for at man har en ledelse som ikke kommuniserer godt seg imellom.

DET ER IKKE VANSKELIG å skjønne at Jens Stoltenbergs opptreden etter valgnederlaget har irritert store deler av partiet. Det er grenser for hvor mange ganger man bør gjenta at regjeringen gjorde det meste riktig etter at velgerne har feid den av banen. Thorbjørn Jagland har gitt tolkning og innhold til sorgen i partiet - riktignok med en rikelig dose stikk til Jens - mens den avgåtte statsminister til nød har innrømmet at momsreformen var dårlig timet. Jens har foreløpig ikke maktet eller villet gi en troverdig innrømmelse av at hans regjering ikke var noen suksess.

THORBJØRN JAGLAND OG JENS STOLTENBERG er svært forskjellige både som politikere og som personer. Men det er ingen stor politisk uenighet dem imellom. Thorbjørn Jagland har hentet sin politiske styrke og legitimitet fra partiorganisasjonen. Jens har fått sin legitimitet i partiet fordi han har vært så populær blant velgerne. Etter at regjeringsmakten gikk tapt og partiet er i en innadvendt periode, er det i partilagene og ikke ute blant velgerne man får styrke. Derfor har Thorbjørn Jagland skaffet seg et overtak på Jens Stoltenberg. Det er i periodene mellom valgene at Jaglands evner som partistrateg kommer til sin rett. Motsetningene dem imellom kan minne om den sterke partisekretær Haakon Lie og daværende partileder Einar Gerhardsen. Det endte i åpen konfrontasjon.

INGEN AV DE TO LEDERNE ser for tida ut til å være sterke nok til å bære hele børa alene, men de er begge sterke nok til å bekjempe hverandre om de skulle ønske det. Det foregår en rivalisering, særlig i miljøene rundt de to, som ikke tjener partiet. Derfor må Stoltenberg og Jagland gjøre noe med situasjonen før landsmøtet neste høst: En utgang er at en av dem går frivillig og i ord og gjerning støtter den andre. Jens Stoltenberg trenger ingen rival - men han trenger Jaglands strategiske evner - som han har demonstrert at han mangler selv. En annen mulighet er en åpen maktkamp med stor fare for at begge blir liggende tilbake som slaktoffer.

DERSOM THORBJØRN JAGLAND går seirende ut av en mer eller mindre åpen maktkamp med Jens Stoltenberg, vil han ha en umulig oppgave med å bygge opp tilliten hos velgerne. Jens som seierherre vil derimot ha et uhyre svakt utgangspunkt hvis han skal lede partiet. Derfor kan partiet kjøre seg inn i en situasjon der det må se etter en «tredje mann», som selvsagt også kan være en kvinne. Men foreløpig er det enklere å se partiets problemer enn å få øye på den «tredje mann» som kan drive Ap mot nye mål.

Hele Norges coronakart