LEDER

Denne advarselen bommer

Å være kritisk til at regjeringens forsvarspolitikk gjennom økt amerikansk tilstedeværelse i Norge, er ikke noe knefall for fremmede makter.

UTENLANDSKE PÅVIRKNINGSOPERASJONER: Sjef for Etterretningstjenesten, viseadmiral Nils Andreas Stensønes, blander sammen legitim og demokratisk debatt med utenlandske påvirkningsoperasjoner. Foto: Terje Pedersen / NTB
UTENLANDSKE PÅVIRKNINGSOPERASJONER: Sjef for Etterretningstjenesten, viseadmiral Nils Andreas Stensønes, blander sammen legitim og demokratisk debatt med utenlandske påvirkningsoperasjoner. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Sjefen for Etterretningstjenesten, viseadmiral Nils Andreas Stensønes, advarer mot utenlandske forsøk på å påvirke høstens stortingsvalg. I et intervju med Aftenposten sier han at det foreløpig ikke er avdekket signifikante forsøk på å påvirke den politiske situasjonen. Dette kan endre seg når vi kommer nærmere valget, mener Stensønes. Russland og Kina pekes ut som de mest sannsynlige aktørene i forsøk på å blande seg inn i stortingsvalget.

Det er ingen tvil om at internett har gjort det enklere å spre feilinformasjon, gjennomføre dataangrep og hacke kommunikasjonssystemer. Metodene som brukes kan variere: Deling av stjålet informasjon, spredning av usannheter og forsterkning av splid mellom grupper. Målet er å påvirke opinionen.

Det er avdekket en rekke forsøk på valgpåvirkning de seinere åra: Presidentvalget i USA (2016), Brexit-valget i Storbritannia (2016), valget i Frankrike (2017), valget i Tsjekkia (2018) og presidentvalget i USA (2020). Høsten 2020 ble Stortinget utsatt for et dataangrep fra Russland, og i mars ble enda et angrep utført.

Vi står overfor en trussel det er all grunn til å ta på alvor. Samtidig er det ikke uviktig hvordan denne håndteres. E- sjef Stensønes har nok rett i at Norges forhold til Nato og USA vil være et mål for påvirkningsoperasjoner. I Aftenposten trekker han fram «diskusjoner om norsk basepolitikk, utplassering av de amerikanske bombeflyene på Sørlandet og det amerikanske marinekorpsets øvelser». E-sjefen sier dette er forsøk på å holde de store allierte ute av Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer