KOMMENTARER

Denne kampen taper Senterpartiet

Arbeiderpartiet går i klinsj med Senterpartiet om klima. En avgjørende maktkamp om en ny regjerings politikk er i gang.

Denne kampen taper Senterpartiet
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Arbeiderpartiet (Ap) har nå bestemt seg. De slår hardt tilbake mot Senterpartiet (Sp) når det gjelder ett av de mest sentrale politikkområdene – klima.

Det markerer starten på en avgjørende maktkamp som vil kunne få stor betydning for en venstreside-regjering etter valget. Sannsynligheten for at vi får en slik regjering er svært stor, noe som bare øker betydningen av oppgjøret.

Det konkrete utgangspunktet for oppgjøret er regjeringens nye klimamelding. Den ligger nå til behandling i Stortinget. Det viktigste virkemiddelet i klimameldingen, som skal sørge for å få til de store utslippskuttene som Norge har forpliktet seg til å gjennomføre fram mot 2030, er en kraftig økning i CO₂- avgiften. Ved å gjøre det dyrere å forurense, skal man stimulere til utslippsfrie løsninger i industri, næringsliv og blant forbrukere. Dette er et grep som har solid støtte i store deler av næringslivet, og blant økonomer og klimaforskere.

Sp gjorde det raskt klart at det er uaktuelt for dem å støtte forslaget om økt avgift på CO₂ -utslipp. Ap gikk denne uka ut med beskjed om at de går i stikk motsatt retning. De støtter økningen, og sier i tillegg at de vil ha enda mer kutt i klimagassutslippene i Norge enn det regjeringen foreslår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer