DEBATT

Fastelegeordningen:

Denne krisen skal vi løse

Jeg kan forsikre Allmennlegeforeningen om at en av mine viktigste oppgaver er å løse fastlegekrisen. Regjeringen jobber intenst med å snu utviklingen.

JOBBER: Regjeringen jobber intenst med å ruste opp fastlegeordningen, skriver Ingvild Kjerkol. Foto: Heiko Junge / NTB
JOBBER: Regjeringen jobber intenst med å ruste opp fastlegeordningen, skriver Ingvild Kjerkol. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg tar krisen i fastlege­ordningen på største alvor. Vi ser at flere kommuner sliter med å rekruttere fastleger, og stadig færre unge leger vil inn i fastlegeordningen.

Den utviklingen må vi snu. Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen skriver 1. august at regjeringen må prioritere å løse fastlegekrisen.

NYTT KONFLIKTNIVÅ: Utenrikskommentator Morten Strand forklarer konsekvensene av Nancy Pelosis Taiwan-besøk. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Jeg kan forsikre ham om at vi jobber målrettet med å løse krisen – og å styrke fastlegeordningen. Dette er nødvendig både for å gi pasientene den helsetilbudet de har rett på, og for å minke belastningen på spesialisthelsetjenesten.

Regjeringen Solberg la i mai 2020 fram en handlingsplan for allmennlegetjenesten som skulle løse utfordringene. Den virker nå på tredje året, men tiltakene har ikke hatt ønsket effekt. Slik situasjonen har utviklet seg, sitter kommunene igjen med en økende del av utgiftene for å kompensere for en ustabil fastlegesituasjon. Det er ikke en situasjon vi ønsker.

Det er behov for kraftfulle grep for å sikre at alle innbyggerne har en fastlege å gå til. I Hurdalsplattformen er vi tydelige på at vi skal styrke basisfinansieringen og få på plass ei bærekraftig fastlegeordning over hele landet.

Jeg er helt enig med Klev at dette arbeidet haster. Regjeringen jobber derfor intenst med å ruste opp fastlegeordningen. Vi har god dialog med Legeforeningen og KS om dette arbeidet, og vil også ha tett dialog med dem om veien videre.

Vi har satt i gang flere viktige tiltak. Regjeringen har styrket ALIS-tilskuddet og gjort ordningen nasjonal. Vi jobber med å redusere fastlegenes arbeidsoppgaver med attester og erklæringer, og vi har lyst ut et legevakttilskudd for kommunene med de største rekrutteringsutfordringene.

Det er imidlertid ikke nok. Det er behov for å se på hele innretningen av fastlegeordningen, og vurdere endringer i organisering og finansiering. Unge leger etterspør blant annet forutsigbare rammevilkår og gode fagmiljøer de kan utvikle seg i. Vi må også gjøre legevaktordningen mindre belastende for fastlegene.

Regjeringen jobber nå med hvordan vi kan bygge videre på det positive ved dagens fastlegeordning, samtidig som vi tilpasser den til en ny tid. Vi vil komme tilbake til detaljene i høstens statsbudsjett.

Der vil vi peke tydelig retning, og komme med både økte midler og flere tiltak for å løse fastlegekrisen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer