KOMMENTARER

Forsvaret:

Denne planen svekker Norge

Regjeringen uthuler basepolitikken og overlater stadig mer av forsvaret av Norge til USA. Det svekker norsk selvstendighet og øker spenningen i Nordområdene, skriver John O. Egeland.

AVSKREKKING MOT AVSPENNING: Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under et besøk hos Nato-styrker i Litauen i september i fjor. Foto: REUTERS/Ints Kalnins
AVSKREKKING MOT AVSPENNING: Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under et besøk hos Nato-styrker i Litauen i september i fjor. Foto: REUTERS/Ints Kalnins Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I løpet av denne måneden vil fire amerikanske bombefly av typen B-1 Lancer bli utplassert på Ørlandet i Trøndelag. Rundt 200 amerikanske soldater følger med for å drive samtrening med det norske Luftforsvaret. Dette er første gang i nyere tid at amerikanske bombefly utplasseres ved en norsk flybase. Flytypen B-1 Lancer ble opprinnelig utviklet for å utstyres med atombomber, men er nå armert med krysserraketter.

Som enkeltstående og tidsbegrenset hendelse ville utplasseringen av strategiske bombefly vært uvanlig, men ikke oppsiktsvekkende. At Norge samarbeider med, og trener med USA og andre Nato-land, er både naturlig og nødvendig. Det er i norsk interesse at våre allierte forstår og støtter strategien om at Norge er Nato i nord. Da kan det oppnås en god balanse mellom Natos og USAs mål og interesser, og Norges behov for å bevare et godt forhold til Russland og samtidig ha kontroll over eget territorium.

Det er ikke det som skjer. Tvert i mot har regjeringen Solberg gjennom flere år ført en politikk som gradvis har gjort Norge mer avhengig av USA. I stedet for å styrke vårt eget forsvar, overlates flere oppgaver til USA. Denne politikken bidrar til den økende spenningen i nord, samtidig som Norges selvråderett svekkes. Basepolitikken, som har styrt Norges forhold til Sovjet/Russland siden Einar Gerhardsens tid, fastslo at det ikke skulle være stasjonering av fremmede styrker på norsk jord i fredstid. Norge skulle heller ikke tillate utplassering av atomvåpen i fredstid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer