LEDER

EU og EØS:

Denne rekorden er lett å forstå

Mens EU-motstanderne mangler svar på tidas store utfordringer, jobber EU med å løse dem. Det er ikke rart motstanden mot EØS i Norge er rekordlav.

VIND I SEILENE: En ny undersøkelse viser at EØS-motstanden er rekordlav, og at motstanden mot EU ikke har vært mindre på over ti år. Foto: Nicolas Economou / NurPhoto / Shutterstock
VIND I SEILENE: En ny undersøkelse viser at EØS-motstanden er rekordlav, og at motstanden mot EU ikke har vært mindre på over ti år. Foto: Nicolas Economou / NurPhoto / Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Midt i desemberkulda blåser det en varm Europa-vind over landet. På oppdrag for avisene Klassekampen og Nationen har Sentio over mange år målt nordmenns holdning til både EU-medlemskap og EØS-avtalen. Aldri før har de målt en lavere oppslutning om motstand til EØS-avtalen. Andelen som sier nei til EU-medlemskap, er på sitt laveste siden 2010.

Andelen som sier nei til medlemskap er fortsatt på 54,1 prosent. Støtten til EØS-medlemskapet er likevel tilsvarende bunnsolid – på 65,1 prosent.

Nei til EU-leder Roy Pedersen er intervjuet om tallene i Klassekampen. Han peker han på at nei-bevegelsen må komme på offensiven når det klima. Illustrerende nok sa den forrige Nei til EU-lederen akkurat det samme da forrige måling for et år siden viste en nesten tilsvarende sterk oppslutning om EØS-avtalen.

Grunnen til nei-bevegelsens stillstand på dette området, er kort og godt at den mangler argumenter. Samtidig har EU over flere år vist at den jobber systematisk og målrettet for både å kutte klimagassutslipp, og å koble dette sammen med omstilling av samfunn og næringsliv for å skape nye jobber. Norge har knyttet seg til EUs klimapolitikk, og politikere fra både høyre- og venstresiden stiller seg bak. I tillegg konkurrerer denne og den forrige regjeringen om å være den som har den mest aktive politikken overfor EU, for å sikre gode rammevilkår for ny, norsk industrivekst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer