KOMMENTARER

Derfor ble alle rasende

Fredrik Solvangs tabbe under partilederdebatten er et perfekt eksempel på hvorfor norsk oljedebatt er så umulig. Det kan enkelt ordnes opp i - hvis politikerne tør, skriver Geir Ramnefjell.

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Å drive oljedebatt i et oljeland er et motbakkeløp. Å utfordre Norges største næring betyr at du utfordrer arbeidsplasser, kapital, fagforeninger, næringslivsorganisasjoner og alle de største partiene. Trepartssamarbeidet - mellom staten og begge partene i arbeidslivet - står sterkt i Norge. Når alle sammen er enige, og du hevder noe annet, er det ganske gode sjanser for at du ikke får gjennomslag.

Det er derfor noen sier, litt mer enn halvt på spøk, at Norge ikke er et land med en oljebransje. Det er en oljebransje med et land.

Svingdøren mellom politikken, næringsliv og lobbyorganisasjoner er blitt omfattende. Den ressurssterke oljebransjen utmerker seg ved å tiltrekke seg en lang rekke toppfolk fra alle de store partiene. Den forrige lederen av interesseorganisasjonen Norsk olje og gass var en svært sentral Ap-statsråd, Karl-Eirik Schjøtt-Pederesen. Den nåværende er Anniken Hauglie, som var en av Erna Solbergs stjerneelever i regjeringen.

At oljebransjens enorme maktposisjon undervurderes, får vi av og til noen morsomme eksempler på. NRK hadde torsdag en reportasje med en representant for det nystartede Industri- og næringspartiet (INP), som kjemper for oljebransjen. Partiet ønsker å være en «motvekt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer