KOMMENTARER

Derfor bør vaksinene til Oslo

Hvis alle innbyggere er like mye verdt, er det gode grunner for å sende vaksinene til Oslo.

Illustrsjon: Flu Hartberg
Illustrsjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nå som den britiske mutanten truer med å gi oss en tredje bølge, slår solidariteten sprekker. Etter at Oslos byrådsleder, Raymond Johansen, tok til orde for at Oslo bør prioriteres i vaksinekøen kom det en kontant respons fra landets mindre folkerike kommuner: «Innbyggere er like mye verdt uansett hvor vi bor».

At alle er like mye verdt utelukker imidlertid ikke at en bør gi flere vaksiner til Oslo. Tvert imot. Det er risikoen for å bli smittet ganget med sårbarheten som utgjør den reelle faren for at noen lider eller dør. Hvis alle er like mye verdt, bør vaksinene fordeles slik at alle med lik sårbarhet har lik risiko for å bli smittet. Hvis en forventer at sjansen for å bli smittet øker med hvor mye smitte det er i lokalsamfunnet, tilsier det at en bør gi en større andel av vaksinene til Oslo.

Også tiltaksbyrden taler for å prioritere Oslo. Vaksiner er vårt viktigste virkemiddel for å lette på tiltakene som påfører borgerne ulemper og lidelse. Hvis alle innbyggere er like mye verdt, bør alle ha et like stort krav på å bli skånet for tiltak som begrenser friheten og påfører byrder. Skal vi oppnå det, bør vi skjevfordele vaksiner inntil alle områder har like inngripende tiltak. Siden Oslo-borgere har levd lenge med mye tyngre tiltaksbyrde enn andre, taler også dette hensynet for å gi prioritet til Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer