KOMMENTARER

Derfor er det krise

Direktøren for Nasjonal sikkerhetsmyndighet går av på dagen etter at den fullstendige lånefiaskoen ble kjent. Uforståelig at det går an, skriver Dagbladet-kommentator Sondre Hansmark.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl møter pressen etter at NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre etter ulovlig låneavtale. Video: NTB. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har tatt opp et ulovlig lån til den nette sum av 200 millioner kroner. Attpåtil til helt elendige lånebetingelser, som skyhøy rente og vilkår om at banken plutselig kan kreve hele lånet innbetalt.

Den enkle og viktige grunnen til at lånet er ulovlig, er at det ifølge Grunnloven er Stortinget som er bevilgende myndighet i Norge. Altså er det våre folkevalgte som skal bestemme hvor mye penger som går til politiet, sykehus og alle andre underliggende etater i Norge.

Dersom de etatene som føler seg underfinansiert bare kan stikke hodet inn i vepsebolet som er det private lånemarkedet, ville det blitt fullstendig haraball. Sykehusdirektører som låner milliarder av kroner fordi man er misfornøyde med et budsjettforlik, lokale politikontorer som finansierer politibiler og nye stillinger med forbrukslån, eller kanskje en statlig etat i Oslo sentrum som vil ha litt mer fancy kontorstoller og kaffemaskiner?

Spørsmålet er nå hvor mye justisdepartementet og Emilie Enger Mehl visste. Selv hevder hun sin uskyld, og at departementet først fikk vite om dette i november.

På sin side, har nå avgåtte NSM-direktør Sofie Nystrøm hevdet at dette har vært en langvarig praksis, og at dialogen har vært god med departementet i forkant av at avtalen ble inngått.

Mehl har lovet en ekstern gjennomgang. Den må også granske henne selv. Hvis justisministeren kunne og burde ha oppdaget dette på et tidligere tidspunkt, vil det være svært alvorlig for hennes stilling.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn