KOMMENTARER

Transbrølet:

Derfor er hen så viktig

Når Esben Esther ikke får jobbe som lege, står hundrevis av pasienter uten tilbud.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Transbrølet gjallet gjennom åtte norske byer sist lørdag. Hundrevis av mennesker var møtt opp for å vise sin støtte til Esben Esther Pirelli Benestad, landets mest kjente transperson og eneste professor emerit. Nyheten om at Benestad er fratatt sin autorisasjon som lege har slått ned som en bombe i miljøet rundt mennesker med kjønnsinkongruens. Mange av hens pasienter står nå uten tilbud. Selv sier Benestad at det nå kan stå om livet for noen av dem.

Samtidig jubler motstanderne. Tonje Gjevjon, som etterhvert har blitt mer kjent som antitrans-aktivist enn kunstner, skriver på Facebook at Helsetilsynets avgjørelse «var på tide» og «godt jobbet», og benytter samtidig anledningen til å slå fast at hun mener at «Benestad er objektivt sett en mann». «Sånn går det når man er aktivist samtidig», skriver norskamerikanske Michael Bloom på Twitter. «Ikke en dag for tidelig», skriver Tore Rasmussen. Men disse stemmene drukner i brølet fra de mange støttespillerne.

Selvfølgelig skal det føres tilsyn i helsevesenet, og like selvsagt skal det få konsekvenser hvis leger bryter loven eller grunnleggende faglige instrukser til forsvarlig yrkesutøvelse. Jeg kjenner ikke sakene som ligger til grunn for tilsynets vedtak i denne saken intimt, og kan derfor ikke gå god for verken vedtaket eller Benestads praksis. Kanskje har Benestad vært for rundhåndet med reseptene for vanedannende medisiner, kanskje ikke. Benestad skal klage, kanskje blir klagen tatt til følge og vedtaket endret. I den grad hen bevisst har unnlatt å rette seg etter tidligere tilsynsinstrukser, har det kanskje også vært med viten og vilje til å sette sin egen posisjon i spill.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.