KOMMENTARER

Krigen i Ukraina

Derfor er også mat krig

Putins Russland fører en total krig mot Vesten i Ukraina. Derfor var det aldri noen grunn til å tro at kornavtalen med Ukraina var bokstavelig ment, skriver Morten Strand.

ANGREP PÅ HAVNA: Havna i Odesa ble angrepet av russiske raketter bare timer etter at kornavtalen med Ukraina ble underskrevet sist fredag. Foto: REUTERS / NTB
ANGREP PÅ HAVNA: Havna i Odesa ble angrepet av russiske raketter bare timer etter at kornavtalen med Ukraina ble underskrevet sist fredag. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Fredag jublet verden for kornavtalen mellom Ukraina og Russland. Tyrkia sto bak det diplomatiske gjennombruddet som skulle sikre transport av korn fra havnebyen Odesa, gjennom det tyrkisk-kontrollerte Bosporos-stredet, og ut til folk som vil sulte hvis de ikke får kornet fra Ukraina. For mat skarr'em ha, som Ole Paus sier.

KOMMER MED STIKK: President Volodymyr Zelenskyj kommer med et stikk til Putin, etter at et nytt våpen skal ha blitt tatt i bruk i Ukraina. Video: Reuters Vis mer

Lørdag kom det russiske svaret, et bombeangrep på havna i Odesa, nettopp den havna som skal brukes til å frakte ukrainsk korn til verden. Og så kom begrunnelsen, som var at havna ble brukt til ukrainske marinefartøy. Det kan være sant eller usant, men det forteller bare én grunn til hvorfor denne avtalen om eksport av korn er nærmest umulig å gjennomføre. For alt - som vi skal komme tilbake til - handler om at krigen Putin fører, er en total krig om Ukraina, mot Vesten, der alle knep er legitime. Det handler om å bøye motstanderen i kne, med alle tilgjengelige våpen.

Den russiske presidenten Vladimir Putin har i hovedsak tre slike våpen. Det første er gass, som - hvis eksporten til Europa stanses - kan føre til skyhøye energipriser i Europa, politisk uro, og til slutt stanse vestlig støtte til ukrainernes forsvarskamp. Det er bare det at gass-stopp også stanser strømmen av penger til Putins krig. Det andre våpenet er mat, som ikke koster noe, og som henger sammen med det tredje våpenet, flyktninger.

Hvis det oppstår matmangel i Midtøsten og Nord-Afrika på grunn av krigen i Ukraina, vil det bidra til en ny bølge av flyktninger mot Europa. Så langt har det kommet rundt 180 000 flyktninger til Europa i år, dobbelt så mange som på dette tidspunktet i fjor. Drevet av dyrtid på mat og sult, så kan denne flyktningstrømmen mangedobles, og et nytt flyktningkaos kan oppstå i Europa, som allerede har sine ukrainske flyktninger å ta hånd om. Så hvorfor skulle Putin gi fra seg dette våpenet - mat - som koster ham minimalt, som påfører Ukraina store inntektstap, og kanskje Europa store problemer? Derfor er også mat krig.

Det poenget understrekes av den russiske utenriksministeren, Sergei Lavrovs, reise til Egypt, Uganda, Etiopia og Congo, denne uka. I Kairo mandag sa Lavrov at han forpliktet Russland til å levere Egypts behov for korn «i sin helhet». Egypt, det mest folkerike landet i Midtøsten og Nord-Afrika, fikk i fjor 80 prosent av sitt korn fra Ukraina og Russland. Lavrov roste afrikanske land for å føre en uavhengig politikk i forhold til krigen i Ukraina. Underforstått; de land som støtter Russland i denne krigen kan regne med russisk hvete, mens de som ikke gjør det, kan glemme tanken på russisk hvete. Velg selv.

MATKRISE: FN frykter en ny matkrise. Politisk redaktør i Stavanger Atenblad, Harald Birkevold, tror en større andel av budsjettet vårt må brukes på mat. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Sånn kan Putins Russland belønne vennligsinnede land, og straffe uvennlige eller lunkne land. Lavrov selger evangeliet om at matkrisa i verden er Vestens feil, som sanksjonerer Russland, og Ukrainas feil, som har minelagt farvannet utenfor Odesa. Mens Russland er de gode hensikters og gjerningers land. Og nåde den som ikke er enig. For også mat er krig.

Hvis vi likevel drømmer oss til en bedre verden, der mat ikke er krig, så er likevel problemene enorme, hvis man tenker seg at kornavtalen mellom Ukraina og Russland likevel skal kunne gjennomføres. For det første så må skipsleia fra Odesa til Bosporos ryddes for miner. I Kyiv mener man det vil ta alt fra ti uker til flere måneder. I beste fall vil man være ferdig tidlig i oktober, så langt unna i tid at de 20 millioner tonn med korn som nå er på smekkfulle lagre i Ukraina, må være ute av lagrene før høstens avling skal fylle dem.

Så er det selve frakten. Men regner med at 400 skip trengs for å frakte kornet, og at det vil ta uker før det arbeidet kan starte. For det første må man ha redere som er villige til å risikere sine skip, mannskaper som er villige til å risikere sine liv, og forsikringsselskaper som er villige til å ta den økonomiske risikoen for denne transporten. 2000 ukrainske sjøfolk var i ukrainske havner da Putins invasjon startet. Mange av dem er nå mobilisert i forsvaret av landet, så hvor skal man få kvalifisert mannskap fra? Og forsikringen, hvor høy blir den? Så høy at land som står på randen av sult - først og fremst i Midtøsten og Nord-Afrika - likevel ikke er i stand til å betale for kornet?

Alt må klaffe - i en verden der ingen ting ser ut til å klaffe - for å realisere kornavtalen mellom Ukraina og Russland. Å lykkes forutsetter dessuten at Russland ikke igjen bomber havna i Odesa, eller skipsleia til Istanbul.

For å si det sånn. Tro det den som vil.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer