KOMMENTARER

Krigen i Ukraina

Derfor er også mat krig

Putins Russland fører en total krig mot Vesten i Ukraina. Derfor var det aldri noen grunn til å tro at kornavtalen med Ukraina var bokstavelig ment, skriver Morten Strand.

ANGREP PÅ HAVNA: Havna i Odesa ble angrepet av russiske raketter bare timer etter at kornavtalen med Ukraina ble underskrevet sist fredag. Foto: REUTERS / NTB
ANGREP PÅ HAVNA: Havna i Odesa ble angrepet av russiske raketter bare timer etter at kornavtalen med Ukraina ble underskrevet sist fredag. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Fredag jublet verden for kornavtalen mellom Ukraina og Russland. Tyrkia sto bak det diplomatiske gjennombruddet som skulle sikre transport av korn fra havnebyen Odesa, gjennom det tyrkisk-kontrollerte Bosporos-stredet, og ut til folk som vil sulte hvis de ikke får kornet fra Ukraina. For mat skarr'em ha, som Ole Paus sier.

Lørdag kom det russiske svaret, et bombeangrep på havna i Odesa, nettopp den havna som skal brukes til å frakte ukrainsk korn til verden. Og så kom begrunnelsen, som var at havna ble brukt til ukrainske marinefartøy. Det kan være sant eller usant, men det forteller bare én grunn til hvorfor denne avtalen om eksport av korn er nærmest umulig å gjennomføre. For alt - som vi skal komme tilbake til - handler om at krigen Putin fører, er en total krig om Ukraina, mot Vesten, der alle knep er legitime. Det handler om å bøye motstanderen i kne, med alle tilgjengelige våpen.

Den russiske presidenten Vladimir Putin har i hovedsak tre slike våpen. Det første er gass, som - hvis eksporten til Europa stanses - kan føre til skyhøye energipriser i Europa, politisk uro, og til slutt stanse vestlig støtte til ukrainernes forsvarskamp. Det er bare det at gass-stopp også stanser strømmen av penger til Putins krig. Det andre våpenet er mat, som ikke koster noe, og som henger sammen med det tredje våpenet, flyktninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer