DEBATT

Derfor fjernet vi «Nissene over skog og hei»

Å ta «Nissene over skog og hei» av skjermen var ikke lett. Det kan føre til at komikere opplever at ytringsrommet deres innskrenkes. Det er uheldig. Vi mener likevel at det var riktig.

OMSTRIDT: I går ble det kjent at TVNorge fjerner julekalenderen «Nissene over skog og hei» fra DPlay etter rasismeanklager rettet mot karakteren Ernst-Øyvind. Foto: Discovery
OMSTRIDT: I går ble det kjent at TVNorge fjerner julekalenderen «Nissene over skog og hei» fra DPlay etter rasismeanklager rettet mot karakteren Ernst-Øyvind. Foto: Discovery Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Humoranmelder Anders Holstad Lilleng beskylder i dag TVNorge for å kaste komikerne våre under bussen for å redde oss selv, og mener vi kan slutte å markedsføre oss som et sted for komikere med mindre vi setter Nissene over skog og hei tilbake på skjermen sporenstreks. Hans kronikk tydeliggjør behovet for å klargjøre bakgrunnen for vår beslutning.

Reaksjonene etter at vi tok programmet av skjermen har ikke latt vente på seg. Vi har fått mye kjeft det siste døgnet, og det er forståelig. Det skal være stor takhøyde når det kommer til humor, og prinsipielt er vi svært opptatt av at ytringsrommet til komikere skal ivaretas. Det var nettopp dette grunnprinsippet som skulle vektes opp mot rasismen mange mener de utsettes for, når hvite personer bruker ansiktsmaling for å spille eller karikere svarte.

Debatten som nå utspiller seg, er viktig: Hvor går grensen for hva som er lov å tulle med – og vil grensesetting sette ytringsfriheten under press?

Debatten inneholder mange viktige prinsipielle refleksjoner, og den er, som de fleste debatter om tematikken, svært polariserende. En tydelig oppfatning er at komikerne nå får et innskrenket handlingsrom. Likevel falt vi altså ned på at det var riktig å fjerne serien. Vi brukte langt tid på beslutningen. Vi var bevisste på konsekvensene den kan få. Men vi valgte altså å sette en grense i dette konkrete tilfellet, og å ta et standpunkt som redaktør og kringkaster: Vi tillater ikke blackface på våre kanaler. Det er et standpunkt produksjonsselskapet bak «Nissene over skog og hei» deler med oss.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer