DEBATT

Simen Bondevik forlater Krf - melder seg inn i Sentrum

Derfor melder jeg meg inn i Sentrum

Forrige uke meldte jeg meg ut av KrF. Det var en vanskelig beslutning å ta. I dag har jeg meldt meg inn i Sentrum. Det var en enkel beslutning å ta.

NYTT PARTI: - Forrige uke meldte jeg meg ut av KrF. Det var en vanskelig beslutning å ta. I dag har jeg meldt meg inn i Sentrum. Det var en enkel beslutning å ta., skriver Simen Bondevik. Her avbildet med bestefar Kjell Magne Bondevik. Foto: Vidar Ruud / NTB
NYTT PARTI: - Forrige uke meldte jeg meg ut av KrF. Det var en vanskelig beslutning å ta. I dag har jeg meldt meg inn i Sentrum. Det var en enkel beslutning å ta., skriver Simen Bondevik. Her avbildet med bestefar Kjell Magne Bondevik. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sentrum er det politiske partiet Norge og verden trenger. Allerede før koronakrisen sto vi overfor en rekke store utfordringer: klimaendringer, fattigdom, sosial ulikhet og framvekst av høyrepopulisme.

Med krisen har vi ikke bare fått en ny krise å håndtere, men den har også forsterket mange av de problemene vi allerede hadde. Når vi nå skal løse dette trenger vi politikere og partier som tør å tenke nytt og som klarer å prioritere riktig. Sentrum er et parti som tar de sakene som virkelig betyr noe på alvor.

Gjennom hele mitt politiske engasjement er det tre saker som har stått sentralt: Offensiv klima- og miljøpolitikk, human asyl- og innvandringspolitikk og kraftfulle tiltak for å bekjempe fattigdom i Norge og internasjonalt. De siste åra har også kampen mot rasisme, diskriminering og utenforskap, og for mangfold, inkludering og en anstendig samfunnsdebatt blitt stadig mer sentralt i mitt politiske engasjement.

Alt dette finner jeg igjen i Sentrum.

Klimakrisen er en av vår tids største utfordringer og vi må ta drastiske grep for å stoppe den. Vi må sette en sluttdato for olje- og gassvirksomhet på norsk sokkel, samtidig som vi satser massivt på fornybar energi og grønn teknologi.

MELDER SEG UT: Bondevik sier han ikke lenger kan stå inne for kursen partiet har valgt. Vis mer

Stortinget må slutte å ignorere klimakrisen når de vedtar krisepakker. Koronakrisen bør ikke løses ved å gi oljeindustrien store skatteletter og forverre en allerede eksisterende krise.

Debatten om norsk asyl- og innvandringspolitikk har blitt en strenghetskonkurranse. Asylsøkere og innvandrere omtales som ressurssvake og ressurskrevende. Det må vi få en slutt på. Vi må aldri slutte å se ressursene som bor i mennesker. Og det er ikke alltid at vi skal fatte beslutninger basert på menneskers ressurser.

Medmenneskelighet må igjen få betydning i norsk politikk. Norge bør ta imot betraktelig flere enn 3000 kvoteflyktninger, og jeg skammer meg over regjeringens håndtering av krisen i Moria.

Vi må gjøre mer for å bekjempe fattigdom i Norge og internasjonalt. På verdensbasis lever 1,4 milliarder mennesker i fattigdom, og her hjemme bor 24 prosent av nordmenn i en husholdning som ikke har mulighet til å klare en uforutsett utgift. Dette handler blant annet om en ekstrem skjevfordeling av ressurser. De rikeste ti prosentene av verdens voksne befolkning rår over 87,7 prosent av verdens rikdom. Slik bør det ikke være.

Vi må sørge for et samfunn hvor alle får de samme mulighetene, samtidig som samfunnet stiller opp for dem som trenger det.

Kampen mot rasisme, diskriminering og utenforskap må løftes høyere på agendaen. Her har Geir Lippestad vært krystallklar. Toleranse for mangfold og forskjellighet er en av de viktigste byggesteinene for et godt samfunn. Disse verdiene blir i dag utfordret av populistiske stemmer. Et samfunn hvor mangfold og inkludering står sentralt kommer ikke gratis, men må kjempes for hver eneste dag.

De etablerte politiske partiene har ikke klart å løse klimakrisen, bekjempe fattigdom, rasisme og diskriminering eller tatt kampen mot utenforskap på alvor.

Jeg mener vi trenger et antipopulistisk, blokkuavhengig sentrumsparti som legger FNs bærekraftsmål og menneskerettserklæringen til grunn for utforming av all politikk. Norsk politikk trenger Sentrum.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer