KOMMENTARER

Tom Cruise i Norge:

Derfor skaper pengene til Tom Cruise hodebry

Det er bra at internasjonale storfilmer kommer til Norge. Men når norske filmer som foregår i Oslo må spilles inn i Ungarn eller Litauen, fungerer ikke systemet som det bør.

CRUISE-KONTROLL: Det er ingen overdrivelse, stuntene på Preikestolen er spektakulære i «Mission: Impossible - Fallout». Video: Paramount Pictures Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er pussige tider i filmlandet Norge. Internasjonale storproduksjoner rykker inn. Tom Cruises neste storproduksjon, som har fått dekknavnet «Scorpio», skal delvis spilles inn i Norge – og får 68,8 millioner av den norske stat, gjennom den såkalte insentivordningen, for å komme hit. Dermed tømmer de også potten for insentivordningen i år, slik at det ikke blir noen ting på andre produksjoner som har søkt om støtte.

Samtidig spilles stadig flere norske filmer inn i utlandet, ofte fordi det er billigere. Store deler av filmversjonen av Lars Saabye Christensens Oslo-epos «Beatles» ble spilt inn i Budapest. De to «Askeladden»-filmene la mesteparten av opptakene til Tsjekkia. Internasjonale filmer får Norge som kulisse, mens norske filmskapere må prøve å få sentraleuropeiske fjell og bygårder til å se ut som om de ligger i hjemlandet. Det er strengt tatt ikke så rart at mange tenker at dette kunne vært innrettet litt mer viselig.

Selv om mange har reagert på de enorme utbetalingene til Tom Cruises film, er det bra at Norge har en insentivordning. Da ordningen ble innført i 2016, var det gode grunner til det. Mange norske filminnspillinger hadde da allerede flagget ut, mens Norge tapte konkurransen om de internasjonale storproduksjonene til andre land. Seksten europeiske land hadde insentivordninger, som ga produsentene skattefordeler for å komme til dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer