KOMMENTARER

Derfor skriver vi om svineinfluensa-vaksinen

Faktabasert dekning om nytte og risiko av vaksiner er viktig journalistikk.

MANGE REAKSJONER: Dagbladet har fått mange, både positive og negative, reaksjoner på våre artikler om svineinfluensavaksinen Pandemrix. Foto: NTB
MANGE REAKSJONER: Dagbladet har fått mange, både positive og negative, reaksjoner på våre artikler om svineinfluensavaksinen Pandemrix. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Dagbladet har de siste dagene publisert artikler om bivirkninger og testing av svineinfluensavaksinen. Vi har fått både positive og negative tilbakemeldinger fra engasjerte lesere. Vi forstår at det kommer reaksjoner. Vi er godt kjent med at vaksinebivirkninger er et tema med steile fronter og til tider høy temperatur.

Dagbladets jobb er å dekke nyheter. Innenfor helsefeltet rapporterer vi alle store saker, vi legger fram fakta og intervjuer autoriteter og eksperter innenfor fagfeltet. Vi er også opptatt av å formidle myndighetenes grunnleggende informasjon i krevende saker. Både i forbindelse med svineinfluensaen, og nå under coronapandemien, har Dagbladet brukt ressurser på å dekke og videreformidle myndighetenes anbefalinger direkte ut til våre lesere.

Vaksiner er uten tvil viktig for folkehelsen. Vaksiner har reddet mange liv og spart mange for alvorlig sykdom. Eksempelvis har Norge nesten «vaksinert bort» polio. Dette har Dagbladet skrevet utallige artikler om. Dagbladet har også dekket hvor utfordrende helsemyndighetene opplever vaksinemotstand i befolkningen.

Samtidig er det også pressens oppgave å drive undersøkende og kritisk journalistikk. Også helsemyndighetene, legemiddelselskapene og helsepolitikerne må være forberedt på at deres beslutninger og utspill blir belyst. Vår jobb er selvsagt ikke bare å videreformidle myndighetenes råd og informasjon, vi skal også etterprøve og undersøke effekten av de beslutninger som tas på en faktadrevet måte.

Dagbladet har over lang tid jobbet med å undersøke hva som skjedde før, under og etter svineinfluensavaksinen. Gjennom å undersøke det som er skjedd tidligere, kan man av og til å bidra til økt forståelse – og kanskje også få fram viktig innsikt for framtidig arbeid.

2,2 millioner nordmenn ble vaksinert i oktober 2009 til mars 2010. De fulgte myndighetenes klare råd. 156 nordmenn har fått erstatning fra staten for varige skader etter svineinfluensavaksinen. 859 har søkt. Mange eksperter mener dette var en riktig beslutning, Dagbladet omtaler også dette i vår reportasje. Andre mener ting skulle være gjort annerledes.

Myndighetenes håndtering av svineinfluensapandemien har vært gjenstand for en del kritikk opp igjennom åra, også fra godt kvalifiserte fagfolk. Det har også allerede vært erkjent fra myndighetshold at håndteringen av svineinfluensavaksinasjonen ikke var god nok. Vi har gått dypere inn dette for å finne mer ut av hvorfor den ikke var god nok, for at samfunnet skal kunne ta lærdom.

Vi står nå i en alvorlig pandemi. Det skal tas nye beslutninger om vaksineråd. De bør være basert på mest mulig kunnskap, åpenhet om usikkerhet og tidligere feil. Det er slik befolkningen kan være trygg på at de rutinene som følges er overbevisende og gode, slik at den frivillige vaksinasjonen får størst mulig oppslutning.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer