DEBATT

Presidentvalget i USA 2020:

Derfor vinner Trump valget

Politikk i 2020 handler ikke om fakta, men om følelser.

HVEM VINNER VALGET?: Både i Norge og USA tar de fleste det for gitt at Demokratene og Joe Biden vil vinne presidentvalget 3. november. Men tross et vellykket landsmøte for Demokratene: Det er mer sannsynlig at Donald J. Trump gjenvelges som president, skriver Dag Herbjørnsrud. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
HVEM VINNER VALGET?: Både i Norge og USA tar de fleste det for gitt at Demokratene og Joe Biden vil vinne presidentvalget 3. november. Men tross et vellykket landsmøte for Demokratene: Det er mer sannsynlig at Donald J. Trump gjenvelges som president, skriver Dag Herbjørnsrud. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Både i Norge og USA tar de fleste det for gitt at Demokratene og Joe Biden vil vinne presidentvalget 3. november. Spesielt etter at Biden valgte jurist og California-senator Kamala Harris, med mor fra India og far fra Jamaica, som sin visepresidentkandidat.

Men tross et vellykket landsmøte for Demokratene: Det er mer sannsynlig at Donald J. Trump gjenvelges som president.

De siste målingene viser at Trump gjør det bedre i de avgjørende vippestatene nå enn mot Hillary Clinton på samme tid i 2016: På et gjennomsnitt av målingene i Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Florida, North Carolina og Arizona går Trump fra 10. august forbi nivået han lå på mot Clinton. Og sist uke gikk Republikanernes godt dekkede landsmøte, der Trump hadde tv-innslag fra Det hvite hus daglig.

Først nå begynner valgkampen.

Ved inngangen til august ledet Biden klart i Minnesota, delstaten der George Floyd ble drept av politiet i mai. Men de to siste målingene der viser nå plutselig dødt løp.

Selv Clinton vant Minnesota i 2016, da hun fikk delstatens 10 valgmannsstemmer. Dermed endte hun opp med 232 av de 270 som trengs i valgmannskollegiet for å bli president. Dersom Biden ikke vinner Minnesota, vil det ikke hjelpe selv hvis han skulle klare å snu sin egen hjemstat Pennsylvania (20) og nabostaten Ohio (18) tilbake til Demokratene. For Florida bør Demokratene ikke håpe på, slik Al Gore erfarte i 2000.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer