LEDER

Det aller viktigste

Regjeringens svar til skoleeierne vekker dyp bekymring.

REN ANSVARSFRASKRIVELSE: Når Guri Melby (bildet) sier at skolene må ha spart mye penger på nedstengningen og Astrup mener kommuneøkonomien før pandemien har vært så god at kommunene har en buffer å ta av, er det ren ansvarsfraskrivelse. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REN ANSVARSFRASKRIVELSE: Når Guri Melby (bildet) sier at skolene må ha spart mye penger på nedstengningen og Astrup mener kommuneøkonomien før pandemien har vært så god at kommunene har en buffer å ta av, er det ren ansvarsfraskrivelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Seks av ti elever mener selv at de lærte mindre da coronaviruset lammet Norge. Hjemmeskolen var et krafttak for alle involverte, men gjorde en tredel av forrige skoleår dårligere for elevene enn det ellers ville vært. Det er derfor enda viktigere enn ellers at skolen gir et ekstra godt tilbud til de svakeste elevene.

Samtidig varsler skoleeiere landet over store kutt i budsjettene. Stavangers kommunedirektør Per Kristian Vareide varsler kutt på 123 millioner kroner til skolene der. Også i Trondheim og Kristiansand er antall lærere redusert og skoletilbudet barbert som følge av den økonomiske situasjonen. I en undersøkelse gjort av Utdanningsforbundet før sommeren meldte 600 av 975 rektorer at de ikke har fått dekket ekstrautgifter etter coronakrisen på sine skoler, og derfor må kutte. Utdanningsforbundets leder Steffen Handal er «alvorlig bekymret for tida framover». KS-leder Bjørn Arild Gram sier at det generelle bildet i Kommune-Norge akkurat nå er en dyp bekymring for om de må kutte i tjenestene framover.

Den gule smittevernsituasjonen på skolene medfører ekstra utgifter til blant annet smittevernutstyr, renhold og organisering i mindre kohorter. Det var derfor gledelig da kunnskapsminister Guri Melby før ferien sa at regjeringen ville dekke alle disse utgiftene. Nå etterlyser altså både kommunene og skolene pengene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer