KOMMENTARER

Norsk Narkotikapolitiforening:

Det blir for dumt

Det er få som skader tilliten til politiet og påtalemyndigheten så mye som medlemmer av Norsk Narkotikapolitiforening.

MÅ RYDDE OPP: Justisminister Emilie Enger Mehl må rydde opp i samrøret mellom NNPF, politiet og påtalemyndighet. Her står hun sammen med lederen av utvalget som gransket politiets rolleforståelse, Anne-Mette Magnussen (t.v.) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
MÅ RYDDE OPP: Justisminister Emilie Enger Mehl må rydde opp i samrøret mellom NNPF, politiet og påtalemyndighet. Her står hun sammen med lederen av utvalget som gransket politiets rolleforståelse, Anne-Mette Magnussen (t.v.) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Flausen er komplett for Norsk Narkotikapolitiforening. Kanskje burde den bare dø med skammen.

Tidligere denne måneden kom rapporten som avdekket omfattende samrøre og rolleblanding mellom politiet og den private interesseorganisasjonen. Til tross for navnet er den ikke en offisiell del av politiet.

Så, mandag denne uka, avviste Oslo tingrett å behandle en sak på grunn av påtalemyndighetens bindinger til den omstridte foreningen.

Der satt en mann på tiltalebenken for å ha hengt opp en rekke plakater som latterliggjør ledelsen i NNPF og påståtte tjenestefeil i jobbene de har.

PLAKATENE SOM FORNÆRMER: Mannen som var tiltalt i Oslo tingrett slo opp disse plakatene av de to NNPF-toppene. Det falt ikke i god jord hos de fornærmede
PLAKATENE SOM FORNÆRMER: Mannen som var tiltalt i Oslo tingrett slo opp disse plakatene av de to NNPF-toppene. Det falt ikke i god jord hos de fornærmede Vis mer

En, etter min mening, helt legitim kritikk av maktpersoner og en sak som aldri burde vært i en rettssal i utgangspunktet.

Problemet var i tillegg at statsadvokaten som tok ut tiltale mot mannen selv er medlem av NNPF. Det ble kjent via sosiale medier i forrige uke. Dermed fant tingretten at hun ikke var habil da avgjørelsen om å ta ut tiltale ble tatt. Etter litt over en time i retten avviste dommerne å behandle saken.

- Statsadvokatens medlemskap er egnet til å svekke tilliten til hennes vurdering, sa fagdommeren.

Det er jo, mildt sagt, ugreit.

En hardt smekk på pungen til statsadvokaten som tok ut tiltale uten å opplyse om sitt eget medlemskap i Norsk Narkotikapolitiforening, og ikke minst et skudd for baugen for foreningen selv.

Det er bare å håpe at vi nå er vitne til en mektig pressgruppe i fritt fall. De omfattende bindingene mellom NNPF, politiet og rettsvesenet går på tilliten løs.

De to mennene som er fornærmet i saken (og fornærmet på ordentlig) er Geir Evanger og Jan Erik Bresil. Evanger er selv statsadvokat og nestleder i foreningen, mens Bresil er politibetjent og leder av hele hurven.

Plakatene, som helt åpenbart bør forstås som en politisk ytring og som dermed er sterkt vernet av ytringsfriheten, «etterlyser» Bresil for å ha utgitt seg for å være politi, og Evanger for å bidratt til innførsel av hasj og MDMA til Norge.

Det må forstås i lys av den omfattende rolleblandingen mellom politiet og NNPF, der det i mange tilfeller har vært uklart hvem en rekke politibetjenter uttaler seg på vegne av når de er uniformerte.

Hva innførsel av hasj og MDMA gjelder: I 2019 falt et flertall i Borgarting lagmannsrett ned på at politiet hadde brukt ulovlige metoder, og at man ikke kunne se bort fra at 20 kilo MDMA aldri hadde blitt innført til Norge hvis det ikke var for politiets undercoveragenters involvering i saken.

Begge saker kunne påtalemyndigheten forstått, hadde den bare tatt seg bryet med å scanne QR-kodene som var å finne på plakatene.

Det er vanskelig å finne ord for hvor latterlig det er å bringe det inn for retten. Dessverre er det ikke bare til å spøke med. Det kan ha en nedkjølende effekt for maktkritikk – og spesielt den som retter seg mot politi og påtalemyndigheter.

Politiske ytringer har et særlig vern i Norge, og kanskje viktigst av alt er det når man kritiserer de mest frihetsberøvende av alle etater og institusjoner i Norge. Som tiltaltes forsvarer, Jon Wessel-Aas sa etter retten hadde avvist saken:

- Dette er godt innafor ytringsfriheten. Politisk satire gjennom kunst skal domstolene være svært tilbakeholdne med å gripe inn i. Det har gjennom historien vår vært folkets våpen mot makta.

Tingrettens avgjørelse statuerer på sin side et godt eksempel på hvordan vi burde behandle NNPF. Som en lobbyorganisasjon hvis arbeid ikke bør diktere politi og påtalemyndigheter, og som kan komme i veien for tilliten til dem.

I dag ble det å ha medlemskap i lobbyorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening gjort litt pinligere. Det er like greit.

Mens flere stemmer i domstolene og på Stortinget begynner å rasle med sablene, er det foreløpig tyst fra regjeringen.

Verken justisminister Emilie Enger Mehl eller statsminister Jonas Gahr Støre har villet kommentere samrøret mellom NNPF, politiet og påtalemyndigheten. Heller ingen beklagelse for politiets ulovlige ransakingsmetoder overfor rusbrukere har vi hørt.

Men regjeringen kan åpenbart ikke stå og se på at politiet og påtalemyndigheten drar sin egen tillit gjennom søla og skitner til rettsstaten.

Nå skal denne saken til ny vurdering hos påtalemyndigheten. Den bør ende opp i skuffen.

Deretter fortjener alle de som unødvendig blir dratt inn for retten eller ransakt ulovlig en unnskyldning fra staten.

PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer