LEDER

Det brenner i fastlege-ordningen

En knusende rapport fra Helsetilsynet, og et brev fra helseministerens eget hjemfylke, forteller om en fastlegeordning i akutt krise.

FASTLEGEKRISE: Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgsminister, har lovet grep for å bidra til å løse fastlegekrisa i statsbudsjettet til høsten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FASTLEGEKRISE: Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgsminister, har lovet grep for å bidra til å løse fastlegekrisa i statsbudsjettet til høsten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

21-åringen er i trøbbel. Fastlegeordningen ble opprettet i 2001, og ble raskt betegnet som en populær og vellykket ordning.

En studie publisert i januar i år bekrefter gode resultater, både når det gjelder effektivitet, og å redde liv. Studien viser at etter 15 år med samme lege har pasienter 30 prosent lavere forbruk av legevakttjenester og 28 prosent færre innleggelser på sykehus. Dødeligheten faller også med 25 prosent.

Det er altså etter alle solemerker en ordning det er verdt å bevare.

KAOS: Panikken bryter løs under en våpendemonstrasjon i Washington D.C. i USA lørdag 11. juni. Video: Twitter / AP Vis mer

Allerede i 2008 meldte likevel Helsedirektoratet om de første kapasitetsproblemene. Og etter årevis med kritikk og problemer er «fastlegekrisa» nærmest blitt et etablert begrep.

Dagbladet har nå fått innsyn i en svært alvorlig rapport fra statsforvalteren i Trøndelag. Den advarer om redusert pasientsikkerhet og uforsvarlig behandling, og betegner situasjonen som alvorlig. Det haster med å finne løsninger.

Brevet, sendt fra helseminister Ingvild Kjerkols hjemfylke, kommer omtrent samtidig med en knusende rapport fra Helsetilsynet. Den konkluderer med at fastlegeordningen er under press i hele landet. Kommunenes evne til å «levere forsvarlige allmennlegetjenester er satt på strekk», skriver tilsynet.

Det har ikke manglet på politiske støtteerklæringer. Regjeringen Støre har i Hurdals-plattformen trukket fram fastlegeordningen som en at to områder innen helse som den ønsker å prioritere særlig høyt.

I tilleggsproposisjonen etter den forrige regjeringens budsjett, ble det lagt på 100 millioner kroner ekstra til tilknyttede ordninger som skal kunne lette presset på fastlegene. Det skapte sterke reaksjoner da det ikke kom flere midler i regjeringens forslag til revidert budsjett. Forklaringen fra Kjerkol er at regjeringen ønsker å ta større grep inn mot statsbudsjettet til høsten.

Brevet fra statsforvalteren i Trøndelag, og rapporten fra Helsetilsynet, viser likevel at situasjonen er tidskritisk. Det brenner i fastlegeordningen. Forventningene til hva som skal komme i statsbudsjettet er dermed tilsvarende større. Og dette kan komme til å koste - dyrt.

Den forrige regjeringen la fram en handlingsplan for fastlegeordningen, med en ramme på 1,6 milliarder kroner. Den har vært fulgt opp med bevilgninger, men har ikke løst problemene. Allmennlegeforeningen mener det trengs 1000 nye leger for å få ned arbeidstida for fastlegene til et akseptabelt nivå, fra 55,6 timer til 45 timer i uka. Prislappen er 2 milliarder kroner.

«Dyrtid» med økende inflasjon vil legge press på budsjettet, men en løsning på fastlegekrisa er noe regjeringen vil være nødt til å finne et troverdig svar på.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer