LEDER

Baneheia-saken:

Det eneste rette

Bare en ny rettssak kan gi endelige svar.

ET UOPPKLART BARNEDRAP: Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen fotografert på båttur ved Kristiansand sommeren 1998. De to jentene ble søndag 21. mai 2000 funnet drept i Baneheia. FOTO:PRIVAT / SCANPIX
ET UOPPKLART BARNEDRAP: Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen fotografert på båttur ved Kristiansand sommeren 1998. De to jentene ble søndag 21. mai 2000 funnet drept i Baneheia. FOTO:PRIVAT / SCANPIX Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Fredag formiddag klokka 10.00 kom pressemeldingen fra riksadvokat Jørn Maurud: Riksadvokaten mener at det er sannsynlig at Jan Helge Andersen også drepte Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia 19. mai 2000 og ber Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker om å gjenoppta saken mot ham. Beslutningen er en stor lettelse.

Andersen ble i Kristiansand byrett 1. juni 2001 dømt for drapet på Stine Sofie Sørstrønen (8 år), men frifunnet for drapet på 10 år gamle Paulsen. Samtidig ble han dømt for voldtekt av Sørstrønen og medvirkning til voldtekt av Paulsen. Andersen tilsto det han er dømt for, men forklarte at bestekameraten Viggo Kristiansen fikk ham med på ugjerningene og sto for det andre drapet. Andersen sonet 15 og et halvt år av en dom på 19 år før han ble prøveløslatt i 2016, og har siden levd under ny identitet. Begjæringen gjelder den delen av dommen som gjelder frifinnelsen, og Riksadvokaten begjærer gjenåpning til skade for Andersen. Det betyr at Maurud ønsker at saken skal gjenopptas med sikte på en ny tiltale for det andre drapet.

Viggo Kristiansen sonet nesten 21 år i fengsel for de bestialske overgrepene og drapene på de to jentene, før han 15. desember ble frifunnet. Han hadde kjempet en lang og seig kamp for gjenopptakelse, et av norgeshistoriens groveste justismord var med dette et faktum. Kristiansen har allerede fått første del av det som vil bli en rekordstor erstatning og er frarøvet store deler av sitt liv.

Frifinnelsen betyr også at drapet på Lena Sløgedal Paulsen er uoppklart. For familien er dette uutholdelig, men også for samfunnet er det uholdbart å slå seg til ro med et uoppklart og bestialsk barnedrap. Rettsstaten må gjøre alt som er mulig for å komme til bunns i hva som skjedde.

Bare en ny rettssak kan gi endelige svar. Gjenopptakelseskommisjonen skal nå gå grundig gjennom saken, men vi vil bli svært overrasket hvis kommisjonen nok en gang vil ta på seg rollen som propp for rettssikkerheten i Baneheia-saken. Forhåpentligvis vil den videre prosessen gi påtalemyndigheten nok grunnlag til å reise ny tiltale i saken. Riksadvokatens begjæring er første skritt på veien. Beslutningen var den eneste riktige.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer