Matproduksjon

Det er for drøyt

Å gi norske husdyr skylden for både klimakrisen, naturkrisen og pandemier er sterk kost, også til NOAH å være.

INGEN SKYLD: Norske bønder kan ikke klandres for klimakrisen, ifølge Norges Bondelag. NTB arkivfoto: Erik Thorberg / SCANPIX
INGEN SKYLD: Norske bønder kan ikke klandres for klimakrisen, ifølge Norges Bondelag. NTB arkivfoto: Erik Thorberg / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er nettopp det veterinær Siri Martinsen i NOAH gjør i et innlegg i Dagbladet 26. januar 2021, og det kan ikke stå uimotsagt. NOAH jobber for å avvikle husdyrhold i sin helhet. Da er det ikke overraskende at de også bruker klimainngangen for å få ut budskapet sitt. Men det er drøyt å skrive at «Masseproduksjonen av dyr innenfor landbruket er en sentral driver bak klimakrisen, naturkrisen og risikoen for nye pandemier.» I innlegget som i hovedsak dreier seg om kjøttkutt – så vidt jeg forstår – blandes klimapolitikk, kostholdsråd, helseproblematikk, generelle utfordringer i helsevesenet og husdyrproduksjon sammen i én stor røre.

Det er mange kraftige påstander i innlegget, så jeg skal forsøke å forholde meg saklig til Martinsens hovedbudskap om kjøttkutt. Hun finner det uforståelig at regjeringen i sin nye klimaplan ikke har kjøttkutt som tiltak i jobben med å redusere klimagassutslippene de ti neste åra. I motsetning til Martinsen mener vi dette er riktig av regjeringen.

Regjeringa har ikke kjøttkutt inne i klimameldinga som et tallfesta mål eller tiltak, og de anerkjenner at det er usikkerhet om klimaeffekten og konsekvenser ved et slikt kutt. Det mener vi er fornuftig. Samtidig har regjeringa likevel et stort fokus på redusert matproduksjon og hvordan det vil påvirke utslipp. Kjøttkutt kan synes som et økonomisk rimelig tiltak, men det vil koste dyrt både i bruk av areal, arbeidsplasser og antall aktive gårder i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer