DEBATT

Formuesskatt

Det er i praksis umulig å bli nullskattyter

Lysbakken vet at det knapt er noen norsk skatteøkonom igjen som er villig til å bruke uttrykket nullskattyter. Likevel gjør han det.

IKKE SMART: Det er ikke samfunnsøkonomisk smart å være for formuesskatt. Likevel mener Audun Lysbakken at Norge skal holde fram som Annerledeslandet også når det gjelder formuesskatt, skriver innsenderen. Her er Lysbakken under landsstyremøtet i SV forrige uke.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
IKKE SMART: Det er ikke samfunnsøkonomisk smart å være for formuesskatt. Likevel mener Audun Lysbakken at Norge skal holde fram som Annerledeslandet også når det gjelder formuesskatt, skriver innsenderen. Her er Lysbakken under landsstyremøtet i SV forrige uke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet reportasje 20. september fra SVs landsstyremøte argumenterer Audun Lysbakken falskt om formuesskatten. Han sier gjentatte ganger at det å fjerne formuesskatten kan gjøre personer med store formuer til nullskattytere.

Lysbakken bruker mot bedre vitende, det retoriske uttrykket nullskattyter. De med store formuer eier sine verdier gjennom aksjeselskaper. I alle andre sammenhenger enn nullskattyterdebatten, ansees aksjonæren å betale sin forholdsmessige andel av selskapets skatt. Skattleggingen av selskap og aksjonær er integrert. Historisk ble selskapsskatten begrunnet som en indirekte måte å skattlegge aksjonæren på, en form for kildeskatt.

I alle beregninger av norske skattesatser inngår selskapsskatten i aksjonærens skatt, seinest i statsbudsjettet for 2020. Samlet skatt på utbytte er beregnet til 46,7 prosent for 2020. Her inngår utbytteskatten på 31,68 prosent og selskapets skattesats på 22 prosent. Finansdepartementet sier uten nærmere forklaring, fordi det er så selvfølgelig, at den oppgitte utbytteskattesats på 46,7 prosent «inkluderer selskapsskatt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.