DEBATT

Norsk velstand

Det er ikke dine penger

En del av inntekten vår har vi aldri fortjent.

FLAKS: - Knapt noen har hatt så mye flaks som en som ble født i Norge, skriver kronikkforfatterne. Foto: Berit Roald / NTB
FLAKS: - Knapt noen har hatt så mye flaks som en som ble født i Norge, skriver kronikkforfatterne. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er lett å like rike mennesker som gir bort penger. De siste månedene har MacKenzie Scott blitt hyllet for å gi bort rundt femti milliarder kroner til veldedige formål. Scott er ekskona til verdens rikeste mann, Amazon-grunnlegger Jeff Bezos. Etter skilsmissen forpliktet hun seg til å gi bort mye av formuen sin.

Det føles riktig å hjelpe de som har mindre enn en selv, og spesielt de som trenger det aller mest. Men er det en egentlig prisverdig handling, eller har vi en moralsk plikt til å gi en mye større andel av pengene vi disponerer?

Det meste kan kjøpes for penger. Penger gir trygghet og frihet. Men pengene er også ekstremt skjevt fordelt. Det gjelder innad i land, men i enda større grad mellom land. Nordmenn som tjener over 300 000 kroner, er blant de én prosent rikeste i verden. Tjener du over 800 000 kroner, er du i den rikeste promillen på jorda. I andre enden av skalaen står folk i suppekø. De har ikke råd til mat og helsehjelp. Spørsmålet er hvordan vi som har så mye, kan rettferdiggjøre å bruke pengene som vi vil, når andre ikke har nok til å overleve.

Et argument for at vi fortjener inntekten vår, er at folk flest jobber hardt for det de får i lønn. Vi har tatt utdanning, søkt på jobber og legger ned nesten førti timers innsats hver uke. Derfor kan vi si at vi fortjener fruktene av vårt arbeid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer