DEBATT

Krisepakke til studentene

Det er ikke nok

Alt vi vil er å bestå fagene våre og fullføre graden på normert tid, med helsa og økonomien i behold.

- Som tillitsvalgte for mange av byens studenter får vi ofte høre fra studenter som står på et økonomisk bristepunkt, skriver innsenderne. Foto: Linnea Alexandra Barberini / Privat / Rebekka Opsal / Sivert Lindahl / Privat / Ruben Rygh / BISO Media / Cathrine Pettersen

- Som tillitsvalgte for mange av byens studenter får vi ofte høre fra studenter som står på et økonomisk bristepunkt, skriver innsenderne. Foto: Linnea Alexandra Barberini / Privat / Rebekka Opsal / Sivert Lindahl / Privat / Ruben Rygh / BISO Media / Cathrine Pettersen

Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 119 000 +312
innlagt109 -17
døde 774
påvist smittet 163 000 000+627.5K
døde 3 370 000 +11.6K
Se mer

Studielivet er kanskje nøkternt, men det er ikke gratis. Det er helt vanlig for studenter i Oslo å betale nesten alt man får månedlig fra Lånekassen i husleie. Da er det ikke mye igjen til å dekke alt av mat, klær og andre ting man skulle trenge, desto mindre en uforutsett utgift. Alle vet at man må ha deltidsjobb for at økonomien skal gå opp.

I snart ett år har vi som bor i Oslo levd med varierende grad av strenge restriksjoner i hverdagen. Studenter har ofte jobber i service- og tjenestebransjen, som vi vet er blant bransjene som har lidd mest av permitteringer. Noen har ikke hatt jobb siden mars. Andre fikk aldri den sommerjobben som pleier å berge dem gjennom studieåret, og frilansoppdrag og vakter uteblir. Førsteårsstudentene har møtt et vanskelig arbeidsmarked med få ledige jobber. Dette er inntektsbortfall man ikke nødvendigvis kan dokumentere.

Som tillitsvalgte for mange av byens studenter får vi ofte høre fra studenter som står på et økonomisk bristepunkt. Derfor var reaksjonene naturligvis mange da den nye krisepakken for studenter kom på fredag. Studenter i Oslo har nok i større grad merket effekten av koronatiltakene enn i andre byer. Det er ikke så rart. Vi vet at både barn og unge, arbeidsfolk og andre har merket det på kroppen her i byen.

Det er bra at Stortinget ba om en ny krisepakke for studentene. Deler av pakken regjeringen leverte er god, særlig delen som øremerkes til nye stillinger for studenter. Likevel må det være forståelse for at det kjennes som et slag i magen at 60 prosent av krisehjelpen er lån og må betales tilbake. Ingen andre grupper i samfunnet må betale for egen hjelp. Vi er også bekymret for at 26 000 kr i tilleggslån for et helt skoleår ikke strekker til for studenten som har vært arbeidsløs i snart et år. Vi har hørt historier om studenter som har flyttet vekk fra samboer, og hjem til foreldre fordi de har 500 kr på konto etter leia og regninger er betalt. Mange har skrevet til oss at de er på kanten til å droppe ut av studiene. Kort fortalt, vi er bekymret.

Vi håper Stortinget og regjeringen kan se på muligheten for en større sum, og å øke stipendandelen i krisepakken. Kanskje kan man utrede andre tiltak som treffer oslostudentene? Alt vi vil er å bestå fagene våre og fullføre graden på normert tid, med helsa og økonomien i behold.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer