DEBATT

Tillitsreform:

Det er ikke nok

Regjeringa har gått til valg på en tillitsreform i offentlig sektor. Den bør gjelde ansatte og brukere i NAV. Men det er ikke nok.

OPPRYDNING: Det trengs en opprydning etter NAV-skandalen og et oppgjør med arbeidslinja. Regjeringa har ikke vist tegn til å levere på det siste, men det er heldigvis fortsatt mulig å snu, skriver kronikkforfatteren. Her er arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen sammen med statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Bendiksby / NTB
OPPRYDNING: Det trengs en opprydning etter NAV-skandalen og et oppgjør med arbeidslinja. Regjeringa har ikke vist tegn til å levere på det siste, men det er heldigvis fortsatt mulig å snu, skriver kronikkforfatteren. Her er arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen sammen med statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Gjennom flere saker har Dagbladet belyst hvordan rådgivende overlege i NAV, Gudleik Leir, både i foredrag for arbeidsgivere og kurs for NAV-ansatte kommuniserer en skeptisk innstilling til sykmeldte og leger.

Uttalelser som «grip pasienten før legen gjør det» eller at sykemeldinger er oppskrytt fordi det bare er en leges mening bør gi et inntrykk av budskapet som formidles.

Dersom dette hadde vært uttalelser tatt ut av sammenheng, slik NAV har hevder, ville ikke dette vært en sak. Men denne holdningen som syke og uføre møtes med, er dessverre noe både ansatte og brukere av NAV sier de kjenner seg igjen i. I gruppa til AAP-aksjonen florerer det med historier om syke mennesker som presses til en kamp i et vanskelig og tungrodd system.

Et anonymt gruppemedlem forteller om å bli presset til å forlate små barn i flere uker for å gjennomgå behandlingsopphold som ikke har effekt. En annen skriver at NAV anslo han for å være frisk fordi han en gang i uka samlet overskudd til å spille gitar frivillig på et eldresenter. Så hvordan kom vi egentlig hit?

Gjennom flere tiår har den såkalte arbeidslinja vært sentral i norsk politikk. Tanken om at sosiale ytelser ikke må bli for gode, for da blir det mer attraktivt å være en passiv mottaker av stønad enn å jobbe, finner vi igjen både i attføringsmeldingen fra 1991 og velferdsmelding fra 1994. Arbeidslinja handler ikke bare om hvilket nivå vi har på sosiale ytelser, men også om hvordan vi ser på, og snakker om, de som trenger nevnte ytelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer