DEBATT

Spekulative krimbøker

«Det er ikke plass til oss»

Flere norske debattanter ser ut til å konkludere med at vold alltid er kompensasjon for skrantende kvalitet.

SVARER: Flere norske debattanter ser ut til å konkludere med at vold alltid er kompensasjon for skrantende kvalitet. Men sannheten er at vi reflekterer og skildrer brennende aktuelle sosiale problemer på en naken og ærlig måte, skriver Pascal Engman, en av forfatterne som ble kritisert for bestialske skildringer av Dagblad-anmelder Cathrine Krøger. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad
SVARER: Flere norske debattanter ser ut til å konkludere med at vold alltid er kompensasjon for skrantende kvalitet. Men sannheten er at vi reflekterer og skildrer brennende aktuelle sosiale problemer på en naken og ærlig måte, skriver Pascal Engman, en av forfatterne som ble kritisert for bestialske skildringer av Dagblad-anmelder Cathrine Krøger. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Da jeg leste Cathrine Krøgers kommentar «Hva faen, Sverige?» i Dagbladet sist lørdag, lurte jeg på om det virkelig er bestialske angrep på svenskene nordmenn vil ha.

Hun skriver at Sverige lanserer spekulativt voldelige krimbøker på samlebånd, gjennom forfattere som Camilla Läckberg, Kepler og meg selv, og at dette litterære uttrykket nesten er helt meningsløst.

Krøger ser ikke ut til å være alene. I en påfølgende kommentar i Rivertonklubben, som samler norske krimforfattere, fra presidenten Trude Teige, hevder også hun at det hele har gått for langt.

Skal man ta Krøger på ordet, ser det ut til at det ikke er plass til oss i det hele tatt. Hun går så langt som å si at Keplers siste bok ikke burde vært utgitt. Heldigvis ser leserne, som i større grad avgjør hvilke bøker som utgis, ut til å være av en annen oppfatning.

Flere norske debattanter ser dermed ut til å konkludere med at vold alltid er kompensasjon for skrantende kvalitet. Men sannheten er at vi reflekterer og skildrer brennende aktuelle sosiale problemer på en naken og ærlig måte.

I mitt tilfelle, i min nyeste bok «Rottekongen», har jeg valgt å kaste lys over incel-bevegelsen, menn som møtes på ulike fora på nettet, og forenes i et sterkt kvinnehat. Siden 2000 har minst 156 kvinner blitt drept av sin partner eller ekspartner i Norge. I Sverige er dette tallet enda høyere. I 2018 alene ble 29 mennesker drep i incel-relaterte attentat verden over. Sikkerhetseksperter advarer om at bevegelsen vokser raskt her i Skandinavia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer