DEBATT

Raset i Gjerdrum

Det er ingen enkel oppgave

Jeg håper på at stat, kommune og forsikringsselskaper kommer de som er rammet i møte på en skikkelig måte, og hjelper dem raskt økonomisk i den fortvilede situasjonen de har havnet i.

TRAGEDIE: - Mye tyder dessverre på at menneskeliv igjen har gått tapt, og det er å håpe på at det blir en skikkelig gjennomgang av risikovurderingene som ble gjort før byggetillatelser ble gitt, slik at vi forhåpentligvis unngår at slike tragedier skjer igjen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Fredrik Hagen / NTB
TRAGEDIE: - Mye tyder dessverre på at menneskeliv igjen har gått tapt, og det er å håpe på at det blir en skikkelig gjennomgang av risikovurderingene som ble gjort før byggetillatelser ble gitt, slik at vi forhåpentligvis unngår at slike tragedier skjer igjen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Naturkreftene har igjen herjet og rammet vilkårlig, og denne gangen er det den lille bygda Ask i Gjerdrum kommune som er rasert.

Redningsarbeidet pågår for fullt, innbyggere måtte i hui og hast forlate sine boliger, og de som er så heldige og får flytte tilbake møter et kaos bestående av ødelagte biler og hus og andre materielle skader.

Raset i Gjerdrum er en av mange naturkatastrofer, og tidligere har blant annet Luster og Skjåk blitt hardt rammet av flom. I 2015 gikk det et voldsomt snøras på Svalbard, og det førte til omfattende materielle skader, personskader og død. Det var en varslet tragedie fordi staten og Lokalstyret i mange år hadde kjent med rasfaren uten å iverksette tilstrekkelige sikringstiltak. I 2016 gikk det et annet kvikkleireskred på Romerike, og menneskeliv gikk tapt.

Mye tyder dessverre på at menneskeliv igjen har gått tapt, og det er å håpe på at det blir en skikkelig gjennomgang av risikovurderingene som ble gjort før byggetillatelser ble gitt, slik at vi forhåpentligvis unngår at slike tragedier skjer igjen.

Et stort antall mennesker har blitt påført et stort økonomisk tap nå, men i tillegg kommer at markedsverdien av deres eiendommer antakelig er betydelig redusert som følge av frykten for ny flom og nye ras. Hvem tar sjansen på å kjøpe et hus som står på kvikkleire eller har vært fylt med vann, og står i fare for å bli rammet av nye ras og å bli fylt med vann på nytt?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer