LEDER

Vår klimakrise

Det er merkelig

Norge er på topp, altså bånn i bøtta, når det gjelder klimafornektelse.

EVAKUERES: To barn blir evakuert av gresk politi fra utkanten av den greske hovedstaden Aten. Foto: AFP / NTB
EVAKUERES: To barn blir evakuert av gresk politi fra utkanten av den greske hovedstaden Aten. Foto: AFP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er ganske merkelig. Bildene viser mennesker på flukt. Med kofferter og unger på slep kikker folk engstelig bak seg og ser svart røyk, og kanskje gul ild, som slikker mot himmelen. Det er som et rembrandtsk maleri av de siste tider. Det er mennesker - hvori opptatt nordmenn - som er på flukt fra øyer i Hellas. Det er vår tid, det er nå. Men bildene er som om de var fra en annen tid, fra den ytterste tid, om man vil.

Video viser et av brannvesenets fly krasje. Flyet ble brukt til slukking av skogbrannene i Hellas. Video: Twitter Vis mer

Bildene lyver ikke. Likevel, tallene viser noe ganske annet enn det bildene gjør. Tallene viser at hver fjerde nordmann ikke aksepterer at klimaendringene vi alle ser og opplever er menneskeskapte. Blant land vi ellers liker å sammenlikne oss med er Norge i en klasse for seg. Vi er dårligst i klassen. Oppsiktsvekkende mange nordmenn er klimafornektere.

En EU-finansiert undersøkelse gjort i fjor, som kartlegger europeiske innbyggeres tillit til klima-vitenskapen, viser at nordmenn stiller i en egen klasse. Bare 61 prosent har tillit til at klimaendringene i hovedsak er menneskeskapte, mens 24 prosent mener de ikke er det. Blant land der tilliten til klimavitenskapen er mellom 70 og 80 prosent finner vi Tyskland, Storbritannia og Polen. Og land der tilliten til klimavitenskapen er høyere enn 80 prosent er for eksempel Italia og Irland. Og så - bare for å gjenta det - er tallet for Norge 61 prosent.

Denne uka - mens Sør-Europa brenner - kom også rapporten som konkluderer med at Golf-strømmen er i ferd med å snu. Det kan skje om to år, eller om 60 - 70 år, men mest sannsynlig om 25 - 30 år, mener forskerne bak rapporten. Og plutselig vil det kunne bli mange grader kaldere i kongeriket. Polarkulde hjemme, og helvetes ild på feriestedet i Sør-Europa. Valget om ganske få år kan være et valg mellom pest eller kolera.

Likevel, et stort mindretall av nordmenn velger å utstyre seg med skylapper i møtet med framtida. Og selv om skylappene er ulikt fordelt i norsk politikk, så er de rikelig til stede i begge de to eksisterende regjeringsalternativene. Fremskrittspartiet er som ventet verstingen. 57 prosent av dem som sier de stemmer på Fremskrittspartiet tror klimaendringene pågår, men mener vi mennesker ikke har hovedansvaret. Tallet for dem som sier de stemmer på Senterpartiet er også nedslående 37 prosent.

Aldri har nordmenn vært bedre utdannet, og trolig er vi bedre utdannet enn de europeiske landene der tilliten til kilmakunnskap er vesentlig høyere enn hos oss. Likevel er vi på bånn. Bånn i bøtta. Så er det sagt. Dagbladet har bannet i den selvgode norske kjerka.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer