«Tusvik & Tønne»:

Det er nok nå

Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne sprer sladder, udokumenterte påstander og tull om norske kjendiser bare fordi de kan. Denne uka gikk de for langt. Igjen.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Tirsdag 17. oktober tar Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne bladet fra munnen om kritikken de fikk da de omtalte Ari Behn i deres podkast. Her kan du høre hva de sier. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Amnesty sier at du skal være nøye på at folk ikke skal misbruke informasjon om deg. Du skal få lov til å være ditt eget menneske. Nå liker jo jeg ikke det, da. Vi har bygd en podkast på nettopp det at folk ikke skal få lov til å være private».

Vi er tretten minutter inn i forrige ukes «Tusvik & Tønne»-podkast. Den heter «Knulletorsdag, snapchatsnok og Nazi-Erna», og mens Sigrid og Lisa diskuterer privatinformasjon i apper og på sosiale medier, kommer de inn på det som tilsynelatende er en av grunntankene bak podkasten de startet i 2012.

De skal kunne snakke om alt.

Rive ned alle intimgrenser.

Si hva faen de vil.

«Alt skal ut og opp og fram. Da eier du ditt eget private. Det er det som er fint med det», parerer Lisa.

«Nei, men folk eier jo ikke sine private ting», sier Sigrid.

«Åh, de vi baksnakker, tenker du på?» spør Lisa.

«Ja, vi har ikke noen grenser på at folk eier ting privat!»

Det går to minutter. Så begynner de å snakke om Ari Behn. De snakker om ham på en måte som senere skal utløse et sint leserinnlegg fra kjendismanager Erland Bakke og omtales som «skammelig og hensynsløst» av tidligere Ari Behn-manager, og nåværende talsperson for Behn-familien, Geir Håkonsund.

I denne ukas podkast legger Tusvik og Tønne seg flate. Nesten. For en unnskyldning fra dem kommer sjelden alene. Den kommer med en unnskyldning. Eller rettere sagt, den kommer med en total ansvarsfraskrivelse.

Ansvarsfraskrivelsen kan grovt sett kokes ned til to hovedpunkter: 1) Ord, uttrykk og påstander som brukes i podkasten ser mye hardere ut på trykk enn når de sies i podkasten. Dermed kan de ikke «tas ut av kontekst» på den måten.

2) Ingen hadde brydd seg om hva Sigrid og Lisa sa om ikke Dagbladet hadde trykket leserinnlegget til Erland Bakke, og også laget en redaksjonell sak på det.

Denne totale mangel på rolleforståelse preger Tusvik og Tønne hver gang de møter kritikk.

Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne utleverer seg selv i «Tusvik og Tønne» på imponerende vis. De lufter ut norske tabuer som andre rister sengetøyet om morgenen. Man kan også argumentere for at de har benyttet seg av platformen sin til å ta opp viktige problemstillinger som norsk presse har hatt berøringsangst for. Deriblant #Metoo.

Det at podkastformatet ikke er regulert av annet enn jussen gir dem et ytringsrom som på mange måter er bredere enn hos dem som ytrer seg i norsk presse. Pressen er regulert av Vær varsom-plakaten. Den har krav om kildekritikk, imøtegåelse, faktasjekk, saklighet. Uavhengige norske podkaster forholder seg følgelig ikke til Vær varsom-plakaten da de ikke er medlemmer av Norsk presseforbund.

Tusvik og Tønne bruker altså sitt frie ytringsrom til å utlevere seg selv. Men de utleverer også andre. De sier ting i podkasten som norsk presse aldri ville satt på trykk. Som Se & Hør ikke ville tatt i med ildtang. De er som Jodel. Kan tilsynelatende si hva som helst om hvem som helst. Når det kommer til å utlevere norske kjendiser er det ikke så farlig om det de sier er sant eller ikke, så lenge det er gøy å snakke om. Påstander om andre leveres enkelt og greit - uten at vedkommende får mulighet til å svare for seg eller korrigere sannhetsgehalten i det som sies.

Som nevnt: «Vi har bygd en podkast på nettopp det at folk ikke skal få lov til å være private».

Samtidig mener Tusvik og Tønne at selv om podkasten de siste ukene har hatt mellom 150 000 og 170 000 nedlastinger per episode , så har den altså en så intim ramme at mediene skal holde seg langt unna. De skal slett ikke lage journalistikk på hva to av landets mektigste komikere kan finne på å lire av seg om seg selv og andre.

Som Sigrid sa under en panelsamtale på mediedagene i Bergen: «Tusvik og Tønne er en veldig privat samtale. Hvis folk har trodd at dette er en offentlig samtale hører de på feil podkast».

De skal altså få lov til å si hva som helst, men ingen skal kunne skrive at de sier det.

Det er nesten pinlig å påpeke hvor hyklersk dette er.

«Grunnmuren i Tusvik og Tønne er å lære folk at ting er ikke så viktig, men dessverre er det mediefolk som mener at dette er viktig», sa Sigrid under samme panelsamtale i Bergen.

I fare for å bli banal: Ja, det er viktig hva to av Norges største komikere kringkaster til en lytterskare på nær 200 000. De er like store som et middels stort radioprogram, en middels stor lokalavis, en veldig stor blogg. At de selv lever etter en ekstrem åpenhetskodeks, der alle intime detaljer skal opp og fram i lyset, betyr selvfølgelig ikke at de på noe som helst måte har rett til å trampe over andres intimgrenser.

«Kontekst», sier Sigrid. Men selv om private detaljer lulles inn i en blanding av koseprat, griseprat, politiske ytringer og rent tullball, er påstandene fortsatt sagt, de er levert, sladderet er der ute for hvem som helst å gosse seg med.

Den omtalte er rett og slett sjanseløs.

Livet følger ikke Vær varsom-plakaten. Jeg er ikke en av dem som mener at alt som ytres i offentlige fora skal reguleres etter pressens etikkplakat. Vi trenger noen åpne rom der problemstillinger som ikke omtales i pressen kan diskuteres, om det så er i romanform, i sakprosa, på Facebook eller i en podkast. Rom som utfordrer det etablerte i hva vi kan snakke om og hvordan vi skal gjøre det.

Men når man beveger seg i disse rommene er det viktig å huske at man ikke er der alene. At man ikke opererer i et vakuum. At det man sier har mottakere.

Og i motsetning til det Tusvik og Tønne ser ut til å tro, er det disse menneskenes rett, som det er vår alles rett, «å eie vårt eget private».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer