DEBATT

USA, Norge og media

Det er nok USA nå!

De siste åra har norske medier utviklet et manisk forhold til amerikansk politikk. Hver minste tweet dekkes som om det var en verdensnyhet.

TAR FOR MYE PLASS: Norske medier er utprega Trump-kritiske, men de følger likevel Trumps mediestrategi. Alt han sier og gjør for å provosere, dekkes med sjokk og vantro. Men fyller man opp med USA, er det noe annet som forsvinner ut. Som for eksempel norsk politikk., skriver innsenderen. Foto: Jim Watson og Saul Loeb / AFP / NTB
TAR FOR MYE PLASS: Norske medier er utprega Trump-kritiske, men de følger likevel Trumps mediestrategi. Alt han sier og gjør for å provosere, dekkes med sjokk og vantro. Men fyller man opp med USA, er det noe annet som forsvinner ut. Som for eksempel norsk politikk., skriver innsenderen. Foto: Jim Watson og Saul Loeb / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Torsdag morgen, en knapp måned før presidentvalget i USA: Dagen i forveien har regjeringen Solberg lagt fram statsbudsjett. Samme kveld skal landslaget spille en avgjørende kvalifiseringskamp mot Serbia. Men i NRK Nyhetsmorgen handler alt om nattas debatt mellom visepresidentkandidatene «over there». I nesten nitti minutter holder det på, før Politisk Kvarter kommer 07:45 og minner oss lyttere på at vi faktisk bor i Norge.

I løpet av seansen blir ikke mindre enn tre ulike eksperter intervjuet om nattas debatt. Hvem vant? Hvordan er reaksjonene? Hva sier folk på Twitter? Framsto Kamala Harris som en stødig president om Joe Biden eventuelt tar kvelden? Hvem er egentlig Mike Pence? Så å si ingen andre nyheter klarer å trenge gjennom eteren.

Det er kanskje urettferdig å henge denne kritikken på en enkelt morgensending i NRK. Men de siste åra har norske medier utviklet et manisk forhold til amerikansk politikk. Hver minste tweet dekkes som om det var en verdensnyhet. Trumps pressetalspersoner tar større plass i norske aviser enn europeiske statsledere. Det er flere nordmenn som vet hvem pornostjerna Stormy Daniels er, enn som vet hvem som er statsminister i India. Nylig slo VG opp som hovedsak at en senator ved navn Mike Lee fra Utah har fått corona. Alt det beste til Mike og hans familie, men hvem er han egentlig? Og angår dette virkelig oss i Norge?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer